Hypotéza Lehman sisters: Prečo by mali vo vedení finančných inštitúcií stáť ženy

, journalistsresource Foto:SITA;YT

V decembri 2013 bola Mary Barra vymenovaná do funkcie výkonnej riaditeľky spoločnosti General Motors. Stala sa tak prvou ženou, ktorá kedy viedla tohto veľkého amerického výrobcu automobilov. O niekoľko týždňov neskôr sa na európskej bezpečnostnej konferencii ministrov v Mníchove objavuje Ursula von der Leyen s troma kolegyňami, čo bolo vnímané ako záblesk nárastu ženskej sily v politike.

Ženy dnes zasahujú do pozícií, ktoré kedysi výhradne patrili mužom. Tak ako v politike, aj v podnikaní ich počet neustále rastie. No v mnohých priemyselných odvetviach, najmä vo finančnom sektore, zostávajú aj naďalej v menšine. Správa Svetového ekonomického fóra v roku 2010 zistila, že v 20 sledovaných krajinách iba 2 % generálnych riaditeľov v oblasti finančných služieb a poisťovníctva predstavovali ženy. Dominancia silnejšieho pohlavia vo finančnom sektore dala podnet k tvrdeniu, že mužské správanie sa bolo jedným z hlavných dôvodov vyvolania finančnej krízy v rokoch 2007- 2008.

Vľavo nórska ministerka obrany Ine Marie Eriksen Soreide, vpravo jej nemecká kolegyňa na rovnakej pozícii Ursula von der Leyen

Hypotézu pod názvom "Lehman Sisters“ publikovala v Cambridge Journal of Economics Irene van Staverenová z Erasmus University v Rotterdame. Vyhodnocuje empirické dôvody pre tvrdenie, že rozdiely medzi pohlaviami mali svoj podiel na vyvolaní finančnej krízy. Pri posudzovaní sa van Steverenová zameriava na tri dimenzie správania sa, ktoré sú relevantné vo finančnom sektore. Je to averzia k riziku a reakcie na neistoty, etika a morálne postoje, a vedenie spoločnosti. Názov štúdie má odkazovať na firmu z Wall Street, ktorá skrachovala v priebehu krízy a ako jedna z mnohých amerických finančných firiem mala v tej dobe vo vedení len minimum žien. Štúdia okrem iného odkrýva nasledujúce zistenia.

Ženy majú v priemere väčšiu averziu k riziku a stratám ako muži. V dôsledku toho ženy zápasia s rastúcou mierou rizika v rozširovaní finančných trhov a majú tendenciu dosahovať lepšie výsledky ako muži. Snažia sa znížiť riziko, potrebujú však viac času na rozhodovania pri zvyšujúcej sa neistote ako muži. To je v podmienkach relatívnej stability finančných trhov pre ne nevýhodou a v tých časoch dosahujú lepšie výsledky muži. Správa banky Barclays z roku 2011 zistila, že " ženy používajú čiastočne odlišné stratégie finančnej disciplíny ako muži." Ženy častejšie využívajú čas na rozmyslenie a častejšie sa vyhýbajú takým informáciám o trhoch, ktoré by mohli viesť k odchýleniu od ich dlhodobých stratégií. Preto sa ženy zdajú byť menej sebaisté ako muži v ich investičnom správaní sa.

Rozdiel v odpore k riziku a stratám medzi mužmi a ženami môže vyplývať aj z ich ponímania rovnosti oboch pohlaví. Dievčatá v čisto dievčenskej škole nemali problém riskovať počas hier rovnako ako chlapci na inej škole. Naopak dievčatá v zmiešaných školách už prijali len nižšou úroveň rizika. Autori tejto štúdie dospeli k záveru, že kultúrou riadené normy týkajúce sa vhodnosti ženského správania sa, už v rannom veku ovplyvňujú konanie tých dievčat, ktoré by mali sklon k rizikovejšiemu rozhodovaniu a prinútia ich, aby prijali len menej riskantné rozhodnutia.

Čo sa týka etiky a morálnej dimenzie rodových rozdielov, van Staverenová zistila, že experimentálna teória hier dôsledne ukazuje, že ženy sú viac ochotné spolupracovať než muži."Okrem toho, stratégia žien je viac závislá od kontextu danej situácie, z toho vyplýva, že argumentácia žien v zložitých situáciách je viac opodstatnená ako u mužov."

Irene van Staverenová
Staršia štúdia o ktorú sa Steverenová opiera hovorí o tom, že muži sa častejšie stotožňujú so záujmom jednotlivca a menia svoj postoj k zdieľaniu informácií v závislosti na úlohách, ktoré im boli pridelené. Ženy sa  častejšie stotožňujú s tým, čo oni považujú za spravodlivé bez ohľadu na role, ktoré sú im priradené. Tieto poznatky odhaľujú, že  "ženský etický prístup v vzťahu k trhu je viac kooperatívny a je orientovaný na fair play, zatiaľ čo pánsky etický postoj je viac konkurencieschopný".

Vzhľadom k markantným rozdielom medzi pohlaviami, van Staverenová zistila, že schopnosti generálnych riaditeliek veľkých spoločností boli hodnotené horšie ako keď tieto pozície obsadili muži. A to napriek tomu, že boli identické. "Zdá sa, že vo finančnom sektore sú rodové stereotypy na manažérskych pozíciách silnejšie než ich skutočné hodnotenie na základe vlastností a výkonu.“

Autorka dospela k záveru, že empirická literatúra podporuje tvrdenie, že väčšia rozmanitosť pohlavia v oblasti financií, a to najmä na vrcholových postoch, by pomohla znížiť rizikové správanie sa pred krízou. Zároveň ale konštatuje, že je ešte potrebný ďalší výskum, najmä čo sa týka etických rozmerov, účinkov interakcie medzi mužmi a ženami a pretrvávania obmedzení pre ženy vo vedúcich pozíciách v bankovníctve.

Súvisiace články

Aktuálne správy