Posmrtný život Lehman Brothers: Skrachovaná banka stále investuje miliardy

, E15 Foto: SITA

Hoci od pádu Lehman Brothers uplynie v septembri už šesť rokov, banka je na finančných trhoch stále aktívna. Svedčí o tom aprílový report likvidovaného peňažného ústavu konkurznému súdu na Manhattane. Podľa neho banka ku koncu minulého roka disponovala portfóliom s investíciami v miliardách dolárov, realitami počínajúc a vysokorizikovými derivátmi končiac.

Banka priznala súdu investície v objeme 2,2 miliardy dolárov vo fondoch súkromného kapitálu, tri miliardy v komerčných nehnuteľnostiach a miliardu v podobe derivátových aktív.

Najväčší príbeh v moderných dejinách finančníctva sa stále neuzavrel kvôli tomu, že bankári Lehman Brothers roky odkladali predaj svojho majetku na lepšie časy. Teraz z tejto politiky budú ťažiť aj veritelia, stratia totiž menej peňazí, než predpokladali. Držitelia dlhopisov skrachovanej banky dostanú zo svojej niekdajšej investície až o štvrtinu viac, než bolo stanovené k okamihu vstupu Lehman Brothers do likvidácie v decembri roku 2011.

Kým vtedy veritelia počítali s tým, že z každého dolára bondov zadlženej banky dostanú späť 21 centov, teraz by mali prostredníctvom dodatočných investícií banky dostať o šesť centov viac. Najlepšie vo svojom "posmrtnom živote" hospodárila derivatívna divízia Lehman Brothers. Veriteľom preplatí takmer tretinu ich pohľadávky.

Po ohlásení úpadku banky v septembri 2008 sa naprieč finančnými trhmi strhla predajné smršť, ktorá do marca roku 2009 zrazila hodnotu amerického akciového trhu o viac ako polovicu. Avšak banka Lehman Brothers, chránená pred požiadavkami veriteľov podľa Kapitoly 11 bankrotového zákona, si časť investícií mohla ponechať, a vyhnúť sa tak núteným predajom majetku za ceny zodpovedajúce kulminujúcej trhovej panike.

Celkovo banka Lehman Brothers vyplatila držiteľom dlhopisov v piatich splátkach už viac než osemdesiat miliárd dolárov. Predpokladá sa, že likvidácia a usporiadanie súdnych sporov z obdobia pred bankrotom bankového domu potrvá ešte ďalších niekoľko rokov. Naposledy likvidátori vo februári predali zo zostávajúceho majetku banky miliardový podiel v projekte bytového komplexu Archstone.

Súvisiace články

Aktuálne správy