Nenechajte sa nachytať: Ako na nákup dlhopisov

, investujeme.cz Foto:SITA

Dlhopisy dnes môže vydávať ktokoľvek. Najčastejšie ich vydávajú firmy za účelom financovania rozvoja a investícií. Môžu sa ale stať aj jednoduchým nástrojom podvodu.

Investície do dlhopisov konkrétnej firmy môžu priniesť oveľa väčší výnos ako napríklad sporiace účty alebo termínované vklady. Cenou za vyšší výnos je ale riziko. Spoločnosť, ktorá dlhopis vydala, ho nemusí v kritickom čase vykúpiť späť a investorovi zostane len bezcenný papier. Postaví sa s ním do radu medzi ďalších veriteľov krachujúceho podniku a bude dúfať, že manažment, akcionár, nútený správca ani veľkí veritelia zostávajúci majetok spoločnosti nerozkradnú.

Dlhopisy sa ale tiež môžu stať nástrojom podvodu, kedy už od začiatku ich vydavateľ nemá záujem ich splatiť. Na ich základe môžu byť viac menej "legálne" ponúkané investície pre širokú verejnosť. Rozprávka sprevádzajúca predaj sa často podobá iným "zázračným investíciám", informuje portál investujeme.

Podvodný model môže vyzerať úplne legálne. Jedna spoločnosť vydá dlhopisy s investičným príbehom ako je rozvoj spoločnosti, developerský projekt, ekologická výroba a čokoľvek ďalšie, čo znie realisticky a dostatočne „ľúbivo“ pre širokú verejnosť . Druhá spoločnosť, registrovaná ako investičný sprostredkovateľ, zaradí dlhopisy do svojho portfólia a ponúka ich klientom.

Na uvedenom postupe nie je nič zlého a môže sa vyskytovať aj u bežných spoločností, nemusí ísť o podvod. O to zákernejšie podvody založené na obdobnom princípe sú. Ako ich rozoznať od reálnych investičných príležitostí?

Základom je dôkladné skúmanie aktuálnej činnosti a výsledkov spoločnosti, ktorá dlhopis vydáva. Iste, je to prácne a náročné na znalosti. Ide ale o peniaze. Vaše peniaze. Môžete sa síce zveriť do rúk finančného poradcu, ktorý vám dlhopis ako súčasť portfólia ponúka, ale aj to môže mať svoje úskalia. V jednom prípade, ktorý je možno práve takýmto podvodom, je finančná poradenská spoločnosť dcérskou spoločnosťou, tej, ktorej dlhopisy predáva.

Ak spoločnosť inzeruje oblasti, do ktorých investuje, je vhodné sa pozrieť, aké investície už má za sebou. Ak nemenovaná spoločnosť napríklad uvádza, že investuje do energetiky a nehnuteľností, ale v týchto odboroch nemá jediný realizovaný projekt a v jej skupine sa nachádza pár ďalších projektov z iných oblastí v zanedbateľnej hodnote, je to podozrivé. Pochopiteľne nemožno vylúčiť, že na tieto oblasti práve emisiou dlhopisov zháňa kapitál. Spoznať vopred, či ide o skutočnú investíciu, alebo podvod, nie je jednoduché.

Dôležité je pozrieť sa na veľkosť firmy a porovnať ju s objemom dlhopisov, ktoré vydáva. Tento zjednodušený prístup je ale skutočne iba hrubým odhadom, ktorý nehovorí nič o tom, či ide o vhodnú investíciu, pokiaľ to nie je podvod. Dokáže naznačiť len toľko, či to je, alebo nie je podvodná schéma. Pre presnejší odhad rizika investície je vhodné použiť nástroje finančnej analýzy, hlavne bankrotné modely odhadujúce pravdepodobnosť krachu firmy.

Ani v prípade, keď podvod vylúčime, nie je investícia do dlhopisov úplne bezpečná. Svedčia o tom aj nedávne krachy celých štátov na čele s Islandom a Gréckom, kde investori nedostali späť celý investovaný kapitál. Pričom (malá) komerčná spoločnosť môže skrachovať ešte ľahšie. V žiadnom prípade by do takejto investície nemala domácnosť investovať významnú časť svojich finančných rezerv. Ak ju vyššie výnosy podnikových dlhopisov lákajú a nechce využívať podielové fondy, vždy je bezpečnejšie investíciu rozložiť do viacerých titulov.

Súvisiace články

Aktuálne správy