Gazprom bude plyn do Nemecka dodávať podľa platných dohôd

Gazprom dodrží dohody, ktoré uzavrel s Nemeckom, aj napriek tomu, že krajina podporuje prísnejšie sankcie voči Rusku

Ruský energetický gigant Gazprom dodrží dohody s Nemeckom na dodávky plynu, aj keď je Nemecko zástancom tvrdších sankcií voči Rusku v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Vyhlásil to viceprezident spoločnosti Gazprom Alexander Medvedev pre pondelňajšie vydanie novín Handelsblatt. „Plyn nie je zbraň, je to komodita,“ povedal Medvedev. „Máme záujem na tom, aby sme toto palivo predali s cieľom zarobiť peniaze v mene našich akcionárov,“ dodal. „Dodržíme povinnosti, ktoré nám zo zmlúv voči Nemecku vyplývajú,“ doplnil.

Rusko minulý týždeň takmer zdvojnásobilo cenu ruského plynu pre Ukrajinu. To prinútilo Kyjev, aby vstúpil do krízových rokovaní so svojimi európskymi partnermi s cieľom zvýšiť dodávky lacnejšieho plynu zo západu. Spoločnosť Gazprom minulý týždeň informovala, že opäť zvýši cenu plynu pre Ukrajinu, a to na 485 USD za tisíc kubických metrov v dôsledku zavedenia exportného cla. Povedal to šéf Gazpromu Alexej Miller.

Rusko pokrýva približne tretinu potrieb EÚ v oblasti ropy a zemného plynu. Rusko je taktiež najväčším obchodným partnerom EÚ, keď ročne importuje tovary v hodnote 123 mld. eur. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu vyhlásila, že nikto by nemal pochybovať o tom, že EÚ je pripravená prijať voči Rusku tvrdšie sankcie v prípade, že bude aj naďalej robiť kroky, ktoré destabilizujú Ukrajinu. EÚ minulý mesiac zareagovala na ruskú anexiu Krymu sankciami voči vybraným jednotlivcom. Voči nim EÚ uplatňuje cestovné obmedzenia a taktiež pristúpila k zmrazeniu ich aktív.

Súvisiace články

Aktuálne správy