Vývoj na americkom trhu práce posunul cenu ropy WTI nad 101 USD/barel

Cena americkej ropy WTI vzrástla viac než o dolár, keď trhy zareagovali na pozitívne informácie o vývoji na trhu práce USA za minulý mesiac. Tieto správy naznačili, že dopyt po palivách v Spojených štátoch by sa mal zvyšovať. Rast zaznamenala aj cena Brentu, keďže líbyjskí povstalci zatiaľ blokovanie exportu ropy nezrušili. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Americké ministerstvo práce dnes uviedlo, že americká ekonomika vytvorila v marci 192.000 nových pracovných miest. To bolo síce o 5000 miest menej, než vzniklo vo februári, no napriek tomu je to ďalší výrazný rast. Miera nezamestnanosti sa udržala na rovnakej úrovni, akú zaznamenala vo februári, teda na hodnote 6,7 %.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla v dopoludňajších hodinách v New Yorku o 1,04 USD na 101,33 USD (73,96 eura) za barel (159 litrov). Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, sa zvýšila miernejším tempom než cena WTI, no priblížila sa k úrovni 107 USD/barel. Cena Brentu vzrástla o 67 centov na 106,82 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy