V USA vzniklo v marci 192.000 pracovných miest, nezamestnanosť zostala na 6,7 %

Americkí zamestnávatelia vytvorili aj v marci dostatok nových pracovných miest, a to napriek tomu, že ich počet je o niečo nižší než v predchádzajúcom mesiaci a nedosiahol ani úroveň očakávanú analytikmi. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo práce oznámilo, že v marci 2014 vzniklo v USA 192.000 nových pracovných miest. To znamená mierne spomalenie rastu oproti nahor revidovanej hodnote z februára, ktorá po revízii predstavuje 197.000 pracovných miest. Ekonómovia predpokladali rast počtu nových pracovných pozícií o 200.000. Napriek tomu je počet novo vytvorených pracovných miest za marec vysoký.
Miera nezamestnanosti zostala na februárovej hodnote, teda na úrovni 6,7 %, pričom ekonómovia počítali s miernym poklesom na 6,6 %. No približne 500.000 Američanov si začalo minulý mesiac prácu hľadať. Zvýšenie počtu ľudí hľadajúcich si prácu naznačuje, že Američania sú vzhľadom na budúcnosť optimistickejší.
Počet novo vytvorených pracovných miest za január aj február revidovalo ministerstvo nahor a oznámilo, že oproti pôvodnej informácií ich za prvé dva mesiace vzniklo o 37.000 viac. Ako dodal zdroj z ministerstva, to znamená, že mimoriadne chladná zima sa na trhu práce neodrazila tak výrazne, ako sa pôvodne čakalo.
Podľa ekonómov sa situácia na trhu vyvíja priaznivo a s pozitívnymi údajmi z ministerstva počítali. „Trh práce si počína celkom dobre,“ povedal Brett Ryan, ekonóm z Deutsche Bank Securities, ešte pred zverejnením údajov za marec. „Trend, ktorý trh nastúpil ešte pred obdobím problematického zimného počasia, sa príliš nezmenil. Celkovo začíname zaznamenávať oživenie,“ dodal.
Stabilný rast počtu nových pracovných miest tak dáva americkej centrálnej banke Fed možnosť pokračovať v postupnom obmedzovaní programu nákupu dlhopisov a zároveň udržiavať úrokové sadzby blízko nuly ešte nejaký čas.

Súvisiace články

Aktuálne správy