Voľby europoslancov: Aké „chuťovky“ nám schválili za ostatných päť rokov?

, iHNed Foto:SITA

Europoslanci nedávno rozhodli o lacnejšom telefonovaní v cudzine. Nariadenia tak mieri na zoznam zásadných zmien, ktorými Európsky parlament ovplyvňuje životy ľudí aj na Slovensku. Už v máji sa budú v celej EÚ konať do europarlamentu voľby, účasť býva tradične veľmi nízka. Je to tým, že Slováci ani netušia k čomu europarlament slúži?

Parlament okrem rôznych nariadení, nad ktorými často bežný občan len pokrúti hlavou, rozhoduje aj o pridelení peňazí členským krajinám. To vie asi každý. Rovnako aj to, že za zásadným spôsobom postaral o zákaz vyobrazovania detí na umelom dojčenskom mlieku, o prísny grafický vizuál na škatuľkách cigariet, alebo aj o to, že nemusíme chodiť autom na STKáčku každý rok, a je to jeho zásluha, že vám musia kompenzovať aerolinky meškanie letu. České Hospodárske noviny zozbierali 35 nariadení, ktoré schválil Európsky parlament v uplynulých piatich rokoch a ktoré majú dopad aj na našu krajinu.

Potraviny a poľnohospodárstvo

Deti na obaloch umelého mlieka
Na obaloch umelého dojčenského mlieka bude od roku 2016 zakázané používať obrázky detí a ďalšie motívy, ktoré by mohli vyvolávať dojem, že ide o plnohodnotnú náhradu materského mlieka. Podľa EP môže "idealizácia" sušeného mlieka odrádzať matky od dojčenia.

Úprimnejší výrobcovia džúsov
Výrobcovia ovocných štiav musia byť oveľa úprimnejší, čo sa týka informácií o zložení, ktoré uvádzajú na obaloch. Spotrebiteľ by už nemal dostať sladený nápoj pod hlavičkou ovocnej šťavy. Prísnejšie pravidlá sa týkajú používania označenia ako 100 % džús či nektár.

Viac informácií
Výrobcovia potravín musia na obaloch povinne uvádzať podrobné informácie o výživovej hodnote a o pôvode mäsa. Informácie stačí uvádzať na zadnej strane obalu.

Podpora malých farmárov
Od roku 2015 začne platiť nová poľnohospodárska politika, podľa ktorej by sa mali zvýhodňovať malé poľnohospodárske podniky a naopak veľkým by sa mali dotácie krátiť.

Lacnejšie banány
Banány predávané v EÚ by mohli zlacnieť. Poslanci schválili dohodu o dovozných clách na banány z Latinskej Ameriky. Dohoda počíta s tým, že v roku 2017 sa znížia tarify na banány zo súčasných 176 eur na tonu na 114 eur.

Zdravie a lieky

Nádory na škatuľkách cigariet
EP rozhodol, že cigaretové škatuľky budú menej atraktívne. Okrem varovných textov pribudnú  fotografie nádorov. Smernica počíta s tým, že budú zaberať 65 percent oboch strán balíčka.

Ľahšie cestovanie za zdravotnou starostlivosťou
Nové pravidlá pre poskytovanie a financovanie cezhraničnej zdravotnej starostlivosti zjednodušujú život tým, ktorí sa chcú liečiť v inej krajine kvôli tomu, že u nich doma sa na daný zákrok veľmi dlho čaká, alebo chcú vyhľadať špecialistu. Všeobecne by malo platiť, že poisťovňa zákrok ľuďom preplatí až do výšky, koľko by stála operácia doma. Ak by to bolo viac, musel by si pacient rozdiel doplatiť.

Umývačky bez fosfátov
Okrem pracích prostriedkov musia byť prakticky bez fosfátov aj tabletky do umývačiek. Výrobcovia pridávajú do umývacích prostriedkov fosfor kvôli jeho schopnosti zmäkčovať vodu, fosfáty ale spôsobujú rast vodných rias, ktoré ohrozujú zdravie.

Práca pre lekárov a expertov
Hľadanie práce v iných krajinách EÚ má byť pre lekárov a ďalších odborníkov jednoduchšie. Umožniť to má nový elektronický profesijný preukaz. Naopak pre zdravotníkov a ďalšie špecialistov, ktorým súd v ich krajine zakázal vykonávať profesiu, by malo byť ťažšie sa k nej vrátiť v inom štáte EÚ. Profesijný preukaz by mal vydávať úrad v danom členskom štáte, zatiaľ čo teraz experti posielajú žiadosť o uznanie kvalifikácie do hostiteľskej krajiny. Uznanie odbornej spôsobilosti by vďaka zmenám v niektorých prípadoch mohlo trvať iba štyri týždne.

Boj s epidémiami
Predpis zriaďuje systém včasného varovania, uľahčuje členským štátom spoločný nákup liekov aj vakcín a umožňuje vyhlásenie mimoriadnych situácií na úrovni EÚ.

Lacnejšie lieky
EP schválil návrh smernice, ktorá by zrýchlila cestu lacnejších generických liekov k pacientom. Ide o "neznačkové" preparáty, ktoré podľa prieskumu EÚ môžu byť až o 40 percent lacnejšie ako originály. Než ale úrady rozhodnú o ich cene alebo úhrade poisťovňou, trvá to v niektorých členských krajinách aj viac ako 700 dní.

Prísnejší dohľad nad výrobcami liekov
Pacienti sú lepšie chránení napríklad ak sa na trhu objaví medikament s nebezpečnými vedľajšími účinkami. Jeho producent ho už nemôže z trhu stiahnuť bez udania dôvodu. Musí otvorene priznať, prečo to robí.

Doprava

Na technickú po dvoch rokoch
Predpis stanovuje od roku 2015 minimálnu frekvenciu technických kontrol pre osobné autá. V prípade nového vozidla po štyroch rokoch a potom už v dvojročnom intervale. EP tak odmietol návrh Európskej komisie, ktorá požadovala kontroly každý rok.

Autá upozornia na nehodu
Nové automobily v EÚ budú mať povinne zabudovaný výstražný systém, ktorý v prípade nehody automaticky upozorní záchranárov. Opatrenie má platiť pre autá vyrobené od októbra 2015.

Lepšie kompenzácie cestujúcim v autobusoch
Od roku 2013 musia platiť autobusoví diaľkoví dopravcovi kompenzácie za meškanie spoja.

Autá nesmú byť tak hlučné
Limity pre hlučnosť motorov áut sa musia znížiť, a to u bežných osobných vozidiel z terajších 74 na 68 decibelov. Až polovicu obyvateľov miest v EÚ ale obťažuje zvuk nad 55 decibelov, ktorý je zdraviu škodlivý.

Väčšie práva pre cestujúcich lietadlom
Aerolinky budú musieť poskytovať viac informácií v prípade, že sa ich let oneskorí alebo bude zrušený. Taktiež sa ustanovuje, kedy majú nárok na odškodné. Za mimoriadne udalosti, pre ktoré letecké spoločnosti môžu odmietnuť nárok na náhradu za zrušený let, sa po novom budú považovať len jasne a presne definované udalosti, ktoré sú mimo kontroly spoločnosti, ako zlé počasie, zrážka s vtákom, politické nepokoje či štrajk odborov.

Inteligentné tachografy v kamiónoch
Profesionálni vodiči nákladných automobilov v EÚ budú musieť mať vo vozidlách tzv. inteligentné tachografy, ktoré bude možné pomocou satelitov kontrolovať na diaľku a zaznamenávať ich polohu. Opatrenie má obmedziť podvody a lepšie kontrolovať dodržiavanie povinných prestávok u vodičov.

Kratšia doba za volantom
Profesionálni vodiči so živnostenským listom musia pracovať za rovnakých podmienok ako vodiči zamestnaní u firiem. To znamená, že môžu jazdiť maximálne 48 hodín týždenne.

Stíhanie cestných pirátov aj za hranicami
Vodiči už nemôžu páchať dopravné priestupky v zahraničí beztrestne. EP schválil smernicu, ktorá umožňuje u najzávažnejších priestupkov cezhraničné vymáhanie pokút.

Obmedzenia klasických biopalív
EP podporil obmedzenie výroby tradičných biopalív, ktoré by malo zabezpečiť rýchlejšie prechod k ich novej generácii, vyrábané z alternatívnych zdrojov ako morské riasy či odpadky. Cieľom návrhu je obmedzenie skleníkových plynov, ktoré vznikajú z rastúceho užívania poľnohospodárskej pôdy na výrobu biopalív.

Nižšie limity emisií
Výrobcovia ľahkých úžitkových vozidiel musia do roku 2020 znížiť emisie oxidu uhličitého (CO2) pri novo vyrobených automobiloch na 147 gramov na kilometer zo súčasných 203 gramov. Zároveň malé nákladné automobily do 3,5 tony musia od roku 2014 vypúšťať menej emisií oxidu uhličitého.

Kratšie služby pilotov
Skráti sa doby niektorých služieb pilotov a posádok lietadiel. Nočné letové služby budú kratšie o tri štvrte hodiny, trvať budú teda 11 hodín. Plány počítajú aj s tým, že pracovná doba, ktorá zahŕňa aj  samotný let aj pohotovosť, môže trvať maximálne 16 hodín. V niektorých krajinách EÚ môžu mať pritom piloti teraz smeny dlhé 20 až 26 hodín.

Pneumatiky sa musia značiť ako chladničky
Výrobcovia musia od roku 2012 označovať pneumatiky podľa hlučnosti, priľnavosti aj podľa dopadu na spotrebu pohonných hmôt. Pneumatiky sú tak značené podobne, ako sú podľa spotreby elektriny identifikovateľné domáce spotrebiče.

Iné

Uznanie aj neoverených kópií dokumentov
Europoslanci schválili zjednodušenie systému uznávania verejných dokumentov, ako sú rodné, úmrtné či sobášne listy. Občania EÚ tak už nebudú musieť v inej ako rodnej krajine vrámci dvadsaťosmičky preukazovať pravosť svojich dokladov, úradom by mali stačiť neoverené kópie a preklady.

Ochrana internetových pirátov
Obyvatelia EÚ, ktorí z internetu nelegálne sťahujú hudbu či filmy, sa už nemusia báť, že by mohli byť svojvoľne odstrihnutí od celosvetovej počítačovej siete. EP schválil reformu únijného telekomunikačného trhu, ktorá internetovým pirátom zabezpečuje určitú ochranu. Ak by úrady niektorého z členských štátov EÚ chceli internetovej užívateľa "odstrihnúť", budú im musieť dať právo na obhajobu.

Rýchlejšie a lacnejšie reklamácie
Nespokojní spotrebitelia z krajín EÚ môžu riešiť spory s predajcami rýchlejšie a lacnejšie, než cez súdy. EP schválil dve smernice o alternatívnom a on – line urovnávaní. Medzi alternatívne mechanizmy patrí mediácia, v rámci ktorej má sprostredkovateľ ako nestranná osoba spor posúdiť a pomôcť ho vyriešiť. Všetky spory, a to aj v cezhraničných transakciách, by mali byť uzatvorené do 90 dní. Pomôcť s nápravou má tiež jednotné internetové centrum vo všetkých oficiálnych jazykoch EÚ, vrátane slovenčiny.

Odmietnutie ACTA
Poslanci odmietli medzinárodnú zmluvu proti falšovaniu (ACTA), ktorá vyvolala vo svete vrátane Slovenska celý rad protestov. V EÚ tak už nemôže zmluva vstúpiť do platnosti. Podľa obhajcov by zmluva ACTA zamedzila počítačovému pirátstvu, nelegálnemu kopírovaniu či prílivu falšovaného tovaru na európske trhy. Odporcovia však tvrdia, že dokument by narušil slobodu na internete a voľný prístup k informáciám.

Medzinárodná ochrana obete domáceho násilia
Obete domáceho násilia, obťažovania alebo vydieranie sa môžu spoľahnúť na to, že ich úrady ochránia v celej EÚ. Ak polícia vykáže z bytu agresívnu osobu, ktorá ohrozuje svojho partnera, nebude sa smieť násilník k svojej obeti priblížiť ani vo chvíli, keď sa presťahuje za hranice.

Štáty musia šetriť energiu
Všetky krajiny EÚ musia každoročne renovovať najmenej tri percentá verejných budov tak, aby boli šetrnejšie k životnému prostrediu.

Jednoduchšia konfiškácia majetku
EP schválil pravidlá, ktorá by mala uľahčiť národným úradom konfiškovať majetok získaný trestnou činnosťou v celej Európskej únii. Členské štáty budú môcť konfiškovať príjmy z trestnej činnosti nielen po právoplatnom odsúdení, ale aj v prípade neprítomnosti podozrivej alebo obvinenej osoby, ak je táto osoba chorá alebo na úteku.

Lepšia ochrana dát
EP schválil súbor pravidiel, ktoré bude v budúcnosti zaistí lepšiu kontrolu údajov, ktoré o ľuďoch firmy zhromažďujú. Úprava má poskytnúť občanom lepšiu ochranu pred možným sledovaním.Všetky spoločnosti tak napríklad budú musieť pred poskytnutím dát o ktoromkoľvek občanovi EÚ nepôsobiaca v EÚ požiadať o súhlas príslušný národný úrad, ktorý má dohľad nad ochranou dát na starosti.

Jednotné pravidlá pre azylantov
Azylové konanie sa musí vo všetkých štátoch EÚ vykonávať rovnako. Bude tak prebiehať rýchlejšie  než predtým. Polícia získala prístup k databáze odtlačkov prstov žiadateľov o azyl (Eurodac), čo má pomôcť pri stíhaní páchateľov závažných trestných činov.

Viac recyklovanej elektroniky
Krajiny EÚ budú musieť do konca tohto desaťročia zbierať a recyklovať 85 percent elektronického odpadu. Štáty zatiaľ zbierajú len okolo jednej tretiny chladničiek, počítačov, telefónov a ďalších nepotrebných elektronických zariadení.

Väčšia ochrana pre ľudí nakupujúcich na webe
Európania nakupujúci po internete, od podomových obchodníkov či na organizovaných predajných zájazdoch majú väčšiu ochranu a práva. Podľa smernice budú môcť odstúpiť od zmluvy do 14 dní od chvíle, keď je im tovar dodaný. Na polovicu, teda na dva týždne, sa skrátil čas, počas ktorého  musí predajca pri odstúpení od zmluvy vyplatiť peniaze späť zákazníkovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy