MH navrhuje pre firmu FLAMEshoes investičnú pomoc 4,5 mil. eur

Správa „OBUV: MH navrhuje pre firmu FLAMEshoes investičnú pomoc 4,5 mil. eur,“ rozšírená o ďalšie informácie v druhom odseku a o stanovisko Ministerstva hospodárstva SR v treťom odseku

BRATISLAVA 3. apríla (SITA) – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR navrhuje investičnú pomoc vo výške 4,5 mil. eur pre bardejovskú spoločnosť FLAMEshoes, s.r.o. Z toho 2,9 mil. eur by malo byť formou úľavy na dani z príjmu právnických osôb a 1,6 mil. eur tvoria dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok. Vyplýva to zo zverejneného návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Finančné prostriedky sú určené na vybudovanie závodu na výrobu gumovej obuvi EVA technológiou v lokalite Kružlov. Začiatok novej výroby je naplánovaný na štvrtý kvartál 2014. Investor avizuje vytvorenie 150 pracovných miest, pričom na jedného pracovníka tak pripadá investičná pomoc vo výške 30 tis. eur.

Štefana Kolumbera, podpredsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa najväčšieho slovenského výrobcu gumovej obuvi Novesta, a.s. v Partizánskom, návrh prekvapil. Podľa neho na Slovensku už existujú výrobcovia rovnakého sortimentu a takýto návrh ministerstva zvýhodňuje zahraničných investorov, tentoraz z Číny, na úkor slovenských. „Tridsaťtisíc eur na jedno pracovné miesto je veľmi vysoká až nadštandardná pomoc. Za sedem rokov, čo pôsobím ako riaditeľ, sme žiadnu pomoc nedostali. Ak by bola takáto pomoc, určite by sme pozitívne reagovali,“ uviedol Kolumber. Dodal, že aj v ich prostredí je pomerne vysoká miera nezamestnanosti a slovenský podnikateľ by tiež vedel využiť pomoc rovnako, ak nie aj lepšie, ako podnikateľ z Číny.

Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič, investícia pre spoločnosť FLAMEshoes je prvým výsledkom rokovaní so zástupcami Čínskej ľudovej republiky o umiestňovaní čínskych investícií na Slovensku. „Z pohľadu umiestnenia ide o úspešnú lokalizáciu projektu do oblasti s dlhodobou tradíciou obuvníckeho priemyslu a jednou z najvyšších mier nezamestnanosti na Slovensku v rámci okresu,“ dodal. Podľa Jurikoviča je investícia vo výške takmer 14 mil. eur založená na vysokom podiele technológií, čo dáva predpoklad k tomu, aby v ďalšej fáze projektu v rámci spoločnosti našli zamestnanie vysokokvalifikovaní zamestnanci.

Firma FLAMEshoes, s.r.o. vznikla 21. marca 2013 zápisom do Obchodného registra. Predmetom jej činnosti je okrem iného výroba obuvi a komponentov obuvi s výnimkou ortopedickej, ako aj výrobkov z gumy a plastov.

Súvisiace články

Aktuálne správy