Obchodný deficit USA vo februári nečakane vzrástol na 5-mesačné maximum

Obchodný schodok USA sa vo februári nečakane prehĺbil a vyskočil na najvyššiu úroveň za 5 mesiacov. Hlavným dôvodom je pokles vývozu palív a kapitálových tovarov. Dovoz mierne stúpol. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Deficit obchodnej bilancie sa zvýšil z januárových 39,3 miliardy USD o 7,7 % na 42,3 miliardy USD (30,7 miliardy eur), čo je najviac od septembra 2013, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia, oslovení agentúrou Bloomberg, počítali s poklesom schodku na 38,5 miliardy USD.
Zhoršenie obchodnej bilancie bude mať negatívny vplyv na rast ekonomiky v 1. štvrťroku, počas ktorého hospodárstvo pribrzdilo spomalenie spotrebiteľských výdavkov a výrobného sektora z dôvodu chladnej zimy. Zníženie exportu nie je podľa expertov dlhodobé, keďže zahraničné ekonomiky, vrátane eurozóny, sa oživujú.
Hodnota exportu vo februári klesla o 1,1 % na 190,4 miliardy USD. Hlavným dôvodom bolo zníženie odbytu rafinovaných ropných produktov. Vývoz palív do zahraničia v predchádzajúcich mesiacoch rástol vďaka zvyšovaniu produkcie energií v USA.
Predaj produktov vyrobených v USA do Strednej a Južnej Ameriky bol najslabší od februára 2011.
Hodnota importu vzrástla o 0,4 % z 231,7 miliardy USD na 232,7 miliardy USD, čo je najviac od októbra 2013. Nárast nákupu áut a autodielcov vykompenzoval pokles dopytu po kapitálovom vybavení, vrátane počítačov a telekomunikačných prístrojoch.
Bez započítania ropy sa obchodný schodok vo februári prehĺbil na 22,6 miliardy USD z 19,9 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy