Credit Suisse po revízii vykázala v 4. kvartáli stratu

Švajčiarska banková skupina Credit Suisse Group dnes zverejnila revidované údaje za 4. kvartál 2013, do ktorých zahrnula aj náklady na urovnanie právnych sporov v USA. Po započítaní týchto výdavkov tak banka v poslednom kvartáli minulého roka nevykázala zisk, ale stratu. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Presnejšie, Credit Suisse vykázala v 4. kvartáli 2013 čistú stratu 476 miliónov švajčiarskych frankov (390,48 milióna eur), namiesto pôvode uvádzaného čistého zisku 267 miliónov CHF. Pre porovnanie, v predchádzajúcom roku 2012 dosiahla banka v 4. štvrťroku čistý zisk 263 miliónov CHF.
Credit Suisse do výsledkov za 4. kvartál minulého roka dodatočne zahrnula náklady na právne spory v USA vo výške 468 miliónov CHF, ktoré sa týkajú vyšetrovania daňových únikov. Americké úrady totiž preverovali nielen to, či sa klienti banky v USA nevyhýbali plneniu svojich daňových povinností, ale tiež, či im pritom banka alebo jej zamestnanci neasistovali.
Okrem toho, banka si do výsledkov za 4. kvartál započítala náklady vo výške 275 miliónov CHF za urovnanie ďalšieho sporu, a to s americkým Federálnym úradom pre financovanie bývania (FHFA).
FHFA podal proti Credit Suisse dve žaloby. Úrad, ktorý zastupuje americké hypotekárne ústavy Fannie Mae a Freddie Mac obviňuje celkovo 18 bánk z toho, že v rokoch 2005 až 2007 predávali ústavom hypotekárne cenné papiere na základe falošných alebo neúplných informácií.
Výsledkom dodatočných nákladov je strata banky. Tržby Credit Suisse pritom za tri mesiace do konca decembra vzrástli o 5 % na 5,92 miliardy CHF a jej zisk pred zdanením a odpisom jednorazových položiek dosiahol 1,26 miliardy CHF.

Súvisiace články

Aktuálne správy