Odmeny členov volebných komisií zostávajú bez zmeny

Opoziční poslanci navrhovali oslobodiť odmeny členov volebných komisií od zdravotných odvodov. Navrhovanou zmenou sa malo znížiť administratívne zaťaženie samospráv i zdravotných poisťovní, ktoré by nemuseli spracovávať tisíce prihlášok a odhlášok.

Odmeny členov volebných komisií a komisií pre referendum nebudú oslobodené od zdravotných odvodov, tak ako to navrhovali poslanci za SDKÚ-DS Viliam Novotný a Ľudovít Kaník. Nepodarilo sa im presvedčiť dostatok kolegov v parlamente, aby podporili vyňatie odmien z príjmov zo závislej činnosti, z ktorých je potrebné platiť zdravotné poistenie. Poslanci ich návrh novely zákona o zdravotnom poistení do druhého čítania nepustili.

Novotný s Kaníkom poukazovali na to, že samosprávy musia na jeden deň konania volieb do zdravotných poisťovní nahlasovať desaťtisíce členov volebných komisií a deň po voľbách ich následne odhlásiť. „Tento problém sa prejavil vo voľbách do vyšších územných celkov, kedy kvôli poistnému vo výške 1,58 eura za člena volebnej komisie boli samosprávy po celom Slovensku zavalené úplne zbytočnou administratívou. V tomto roku bude problém ešte vypuklejší, keďže nás čakajú štyri volebné dni,“ uvádzali predkladatelia. Navrhovanou zmenou sa malo znížiť administratívne zaťaženie nielen samospráv ale i zdravotných poisťovní, ktoré by nemuseli spracovávať tisíce prihlášok a odhlášok. Poslanci podotýkali, že úpravou by sa zároveň zjednotil výber zdravotného a sociálneho poistného, keďže za členov volebných komisií sa v súčasnosti už sociálne odvody neplatia.

Podľa predkladateľov by sa návrhom síce znížil príjem zdravotných poisťovní, maximálne o 400 tisíc eur za jeden volebný deň, no na druhej strane by to bolo kompenzované menšími administratívnymi nákladmi. „Napríklad v roku 2012 bolo vo voľbách 69 283 členov okrskových komisií, čo by znamenalo 138 566 administratívnych úkonov spojených s prihlásení a odhlásením a vyše 8 000 vykonaných platieb zo strany samospráv kvôli cca 384 000 eur,“ uvádzali navrhovatelia. Táto suma je podľa nich zanedbateľná oproti 1,2 mld. eur, ktoré platí štát ročne za svojich poistencov.

Predkladatelia navrhovali, aby sa zdravotné odvody neplatili z odmien za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie, predsedu, člena a zapisovateľa komisie pre referendum. Zmeny chcel Novotný s Kaníkom presadiť tak, aby boli účinné ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 24. mája toho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy