Jim Rogers má tip, ako svoje peniaze zdvojnásobiť

, thecrux Foto:SITA

Ukrajinská kríza a správy o rastúcom napätí medzi Ruskom a západnými štátmi mali na ruské akcie negatívny vplyv. Ruský akciový trh klesol o 18 %, rubeľ oslabil o 9 % a investori stiahli 8,5 miliardy dolárov z ruských akcií a dlhopisov. A aby toho nebolo málo, západné štáty by mohli ešte sprísniť sankcie uvalené na Rusko.

Nič z toho však netrápi známeho investora Jima Rogersa, ktorý naopak posledný rok a pol do Ruska čulo investuje. Tvrdí, že ak budú zavedené ďalšie sankcie a akcie ešte viac oslabia, bude to znamenať len viac príležitostí na nákup. "Ruský akciový trh je teraz jedným z najlacnejších na svete," hovorí, "a pravdepodobne tiež jedným z najviac nenávidených. Teraz je tá správna chvíľa v Rusku nakupovať."

Ruské akcie sa obchodujú zhruba za štvornásobok ziskov. Ročný dividendový výnos sa pritom pohybuje okolo 5 %. Naproti tomu americké akcie majú P/E okolo 16 až 17 a dividendový výnos indexu S&P 500 je len okolo 2 %. Zisky ruských spoločností sú stabilné, zatiaľ čo očakávania v Spojených štátoch klesajú.

"Rusko nikam neodíde. Zažívame klasickú trhovú paniku, ktorá vylieva z vaničky aj dieťa," hovorí Joe Portelli, investičný riaditeľ FMG. "Je dosť dobre možné, že ak investujete v horizonte troch až piatich rokov, môžete svoje peniaze v Rusku zdvojnásobiť."

Súvisiace články

Aktuálne správy