Amazon v Brne definitívne nebude, potvrdil to investor

Americký internetový obchod Amazon nové logistické centrum v Brne nepostaví. Uviedla to na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24, ktorej to dnes v Mníchove oznámil európsky šéf firmy Tim Collins. Zástupcovia Brna mali pritom o dva týždne znovu rokovať o predaji pozemku pre halu Amazonu.
Ešte na konci marca to vyzeralo, že aj napriek trom neúspešným hlasovaniam brnianskeho zastupiteľstva má Amazon stále chuť postaviť svoje logistické centrum v brnianskej priemyselnej zóne. O predaji pozemku developérskej firme CTP Invest mali zástupcovia moravskej metropoly znovu rokovať 15. apríla.
Brnu sa pritom postupne darilo riešiť problémy, či už s výstavbou diaľničného prevádzača, alebo územným plánom, ktorý zatiaľ nedovoľuje stavať v lokalite logistické sklady. Proces jeho aktualizácie mal byt dokončený na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
ČT24 zároveň zverejnila chronológiu udalostí spojenú s výstavbu nových skladov Amazon v Česku:
ROK 2013 Október – Amazon oznámil plány na vybudovanie svojich hál v blízkosti Prahy a Brna. Stali by sa súčasťou siete 25 distribučných centier v siedmich štátoch Európy.
ROK 2014 21. januára – Brnianske zastupiteľstvo prvýkrát neschválilo návrh vybudovať diaľničný prevádzač a rokovania odložilo na marcovú schôdzu. Amazon ale chcel mať jasno čo najskôr, Brno mu preto sľúbilo, že zvolá mimoriadne zasadanie zastupiteľstva v polovici februára.
14. februára – Zmluvy, ktoré by umožnili príchod Amazonu do Brna, zástupcovia mesta opäť neschválili. Prezident Miloš Zeman rozhodnutie kritizoval.
4. marca – Primátor Roman Onderka rokoval v Luxemburgu s poprednými manažérmi firmy Amazon Timothym Collinsom a Raimundom Paetzmannom. Na rokovaní bol prítomný aj riaditeľ developérskej spoločnosti CTP Invest Remon L. Vos. Všetci prítomní sa ubezpečili, že Amazon má záujem o vybudovanie distribučného centra v Brne.
18. marca – Brnianske zastupiteľstvo ani na tretíkrát neodsúhlasilo zmluvy s firmou CTP Invest. Priemyselné zóny v rôznych častiach Českej, ale aj Slovenskej republiky sa predháňajú v ponukách, aby Amazon postavil svoju halu u nich. Ostravská radnica ponúkla pozemky v priemyselnej zóne Mošnov, s novou ponukou prišiel aj Bratislavský kraj. O udržanie Amazonu v Brne usiluje aj vláda a agentúra CzechInvest.
26. marca – Spoločnosť Amazon naďalej dúfa, že svoje distribučné centrum v Brne postaví. Zástupcovia Amazonu, developéra CTP Invest a mesta sa zišli na spoločnej videokonferencii a dohodli sa, že Brno bude na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva o stavbe distribučného centra znovu hlasovať. Amazon sa zaviazal, že sa do dňa hlasovania, teda do 15. apríla, nevyjadrí k ponuke kraja postaviť centrum v blízkosti letiska.

Súvisiace články

Aktuálne správy