Finančný sektor ako najväčší parazit v histórii ľudstva? Hlúposť!

, Pragmatic Capitalism Foto:SITA

Finančný sektor je prázdny, nevytvára hodnoty a robí z virtuálnych peňazí len ďalšie virtuálne peniaze. Bankári sú za to kráľovsky platení, zatiaľ čo človek, ktorý robí skutočnú prácu, napríklad pekár, ​​je na žobrote. Čím menší bude finančný sektor, tým viac bohatstva zostane na produktívne odvetvie. Tak nejako znie častá kritika bánk a finančného systému. Je ale oprávnená?

Keď hovoríme o modernej kapitalistickej ekonomike, musíme si uvedomiť, že ide o monetárnu ekonomiku, teda že obchod prebieha prostredníctvom finančných inštrumentov. Väčšinu z týchto inštrumentov distribuujú banky. Finančné inštrumenty sa obchodujú na finančnom trhu, čo pomáha všetkým zúčastneným určiť ich hodnotu a riadiť ich portfólio, čo je nevyhnutné pre obchod. Tento systém je kľúčový pre fungovanie monetárnej ekonomiky.

Hoci finančný sektor nevyrába žiadny hmatateľný tovar, produkuje toho pomerne veľa. Je to práve jeho sprostredkovateľská funkcia cez úvery, fondové alebo akciové financovanie, ktorými premazáva motor spotreby a investícií. Ak si chcete kúpiť dom, je to trh, ktorý vás spojí s predávajúcim a poskytne vám potrebné financie. Ak chcete začať podnikať, je to opäť trh, ktorý zaistí vaše spojenie s finančnými firmami, ktoré sú ochotné vaše plány podporiť.

Tvrdenie, že finančný trh nevytvára nič a že jeho zmenšením zostane viac bohatstva pre ostatných je teda postavené na hlavu. Prirovnanie k parazitovi je dôsledkom nepochopenia systému a úlohy finančného sektora. Tvrdenie pokrivkáva aj vo svetle reálnych čísel o raste ziskov. Finančný sektor totiž od roku 2008 výrazne zaostáva v raste za zvyškom amerických podnikov.

Samozrejme, finančný sektor by mohol veľa vecí robiť lepšie, nie je bez chyby. Správcovia aktív si účtujú vysoké poplatky, investičné banky sa často správajú korupčne, finančná lobby má veľký vplyv na politiku a tak ďalej. To však neznamená, že finančný sektor je na obtiaž. A ak má dôjsť k jeho zmenšeniu, stane sa tak prirodzenou cestou, napríklad pomocou nových technológií.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy