ČEZ zvažuje predaj podielu v rumunskom veternom parku

Veterný park Fantanele a Cogealac na juhozápade Rumunska s inštalovanými výkonom 600 megawattov predstavuje investíciu za 1,1 mld. eur a patrí medzi najväčšie v Európe

Česká energetická spoločnosť ČEZ zvažuje predaj menšinového podiel vo veternom parku na juhozápade Rumunska. Informoval o tom v utorok Adrian Borotea, riaditeľ pre korporátne vzťahy v rumunskej divízii ČEZ. Centrála spoločnosti analyzuje možný záujem, uviedol Borotea bez bližších údajov. Veterný park Fantanele a Cogealac s inštalovanými výkonom 600 megawattov predstavuje investíciu za 1,1 mld. eur a patrí medzi najväčšie v Európe.

Časť zahraničných investorov vyjadrilo obavy z nedávneho rozhodnutia rumunskej vlády obmedziť podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktorú Európska komisia (EK) svojho času označila za príliš veľkorysú. Tento krok z krajiny odlákal časť zahraničných energetických firiem vrátane talianskeho koncernu Enel a portugalskej spoločnosti Energias de Portugal. ČEZ je v Rumunsku najväčším investorom v oblasti veterných elektrárni, v krajine tiež prevádzkuje spoločnosť pre distribúciu elektriny.

Súvisiace články

Aktuálne správy