Asociácia osobného predaja víta novelu proti úžerníckym praktikám nebankoviek

Asociácia osobného predaja (AOP) víta novelu Občianskeho zákonníka z dielne poslancov Smeru-SD, ktorá má zabrániť úžerníckym praktikám nebankových subjektov. Právnu normu dnes parlament schválil.
„Podporujeme každú zmenu, ktorá ochráni ľudí pred nekalými praktikami firiem, podnikajúcich často za hranou zákona,“ reagoval na schválenie novely prezident asociácie Peter Vanka. AOP verí, že zákon pomôže vyčistiť trh od firiem, ktoré často vedome porušujú zákon, klamú, vyvíjajú na ľudí psychický nátlak a zneužívajú ich vek. Zástupcovia asociácie sa, podobne ako pri novele zákona proti tzv. šmejdom, spolupodieľali na príprave návrhu.
AOP zároveň pripomína občanom, že poctivý osobný predaj má jednoznačné pravidlá. Zdôrazňuje, že renomované firmy nechodia od dverí k dverám, ale predajca si dohodne schôdzku vopred, keďže obchod funguje na osobných odporúčaniach. „Budete vedieť, kedy k vám predajca príde, či bude sám alebo s kolegom, čo vám predstavia a koľko času asi prezentácia potrvá,“ opísal Vanka. Dodal, že spotrebitelia by mali byť viac ostražití v prípade ľudí, ktorí sa k nim chcú natlačiť len tak do bytu pod akoukoľvek zámienkou.
Pripomína, že firmu a výrobky poctivých obchodníkov si spotrebitelia môžu overiť na internete. Na stránke obchodného registra si ľudia môžu skontrolovať históriu firmy. Typickým znakom nepoctivých firiem býva podľa Vanku neprehľadná vlastnícka štruktúra, neexistencia sídla, funkčného telefonického, e-mailového či listového kontaktu.
Zásadou poctivého predajcu je slušné správanie, zdvorilé vystupovanie, poskytovanie jasných a zrozumiteľných informácií. „Na požiadanie sa vie predajca preukázať plnou mocou alebo certifikátom na výkon svojej práce s údajmi o zamestnávateľovi. Akýkoľvek nátlak, arogancia, zvyšovanie hlasu neprichádza do úvahy,“ zdôraznil Vanka. Poctivé firmy zároveň dávajú zákazníkovi priestor na rozmyslenie, či tovar kúpi, alebo nie.
Poctiví osobní predajcovia podľa Vanku nenútia ľudí kupovať na mieste alebo platiť v hotovosti bez toho, aby vystavili príslušné doklady, či podpisovať nevýhodné úverové zmluvy. Vanka ľudí upozorňuje, že tzv. šmejdi núkajú výrobok za akciovú cenu, ktorá je podmienená kúpou ďalšieho, predraženého tovaru.
Dnes schválená novela Občianskeho zákonníka má okrem iného sprísniť podmienky pre podnikanie nebankovým subjektom. Obmedziť sa majú aj úžernícke praktiky. Po novom sa zadefinuje, čo je to úžera a nekalé praktiky. Ak sa preukážu nekalé praktiky po uzatvorení zmluvy, prestane platiť. Novela má zároveň zabrániť takzvanému reťazeniu úverov. Po novom by nemalo byť možné, aby sa ľudia cyklicky zadlžovali ďalšími a ďalšími pôžičkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy