Globálne investície do realít by mali dosiahnuť 968 mld. eur

Vyhliadky pre Slovensko sú podľa realitno-poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield pozitívne z hľadiska prenájmov aj dostupnosti financovania a trh vykazuje známky oživenia

Celosvetové investície do nehnuteľností v tomto roku vzrastú o 13 % na 968 mld. eur. Vyplýva to z najnovšej štúdie realitno-poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield (C&W), podľa ktorej by mali byť ťahúňom rastu USA a západná Európa. Minulý rok investori vložili do svetových komerčných nehnuteľností takmer 860 mld. eur, čo predstavuje nárast o 23 % oproti roku 2012.

Objem investícií v regióne Európa, Stredný východ a Afrika (EMEA) dosiahol v roku 2013 šesťročné maximum vo výške 180 mld. eur, čo je o 23 % viac ako v roku 2012. Najväčší podiel na raste celého regiónu majú naďalej hlavne Veľká Británia a Nemecko, zlepšenie tiež vykazujú Rusko, Taliansko, Španielsko, ale aj Holandsko, či Belgicko. „Očakáva sa, že slovenskému trhu sa bude tento rok dariť, čo sa týka miestnych aj zahraničných investorov,“ uviedol managing partner a vedúci tímu investícií na Slovensku Andrew Thompson. Vyhliadky pre Slovensko sú podľa neho pozitívne z hľadiska prenájmov aj dostupnosti financovania.

Spoločnosť Cushman & Wakefield je najväčším súkromným poskytovateľom služieb v oblasti komerčných nehnuteľností na svete. Firma bola založená v roku 1917, má 250 kancelárií v 60 krajinách a viac ako 16 000 zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy