Fincentrum očakáva pokračujúci pokles sadzby na hypotékach

Úroková sadzba úverov na bývanie klesla na najnižšiu úroveň v histórii, banky sa predháňali v znižovaní aj v marci

Úrokové sadzby pri úveroch na bývanie postupne klesajú a objem poskytnutých hypoték v medziročnom porovnaní dlhodobo narastá. Podľa vyjadrení spoločnosti Fincentrum sa tak aj vo februári potvrdila tendencia, ktorá trvá už viac ako rok. Úroková sadzba úverov na bývanie klesla na zhruba 3,6 %, čo je doteraz najnižšia sadzba v histórii. „Banky sa predháňali v znižovaní spodných hraníc úrokových pásiem i v marci. Počas roka tak budeme s najväčšou pravdepodobnosťou svedkami nových rekordov,“ predpokladá analytik Fincentra Ján Porázik.

Banky a stavebné sporiteľne poskytli vo februári úvery na bývanie v objeme 335 mil. eur pri medziročnom náraste o 45 %. Dôvodom je podľa Porázika znižovanie rizikových prirážok, ktoré banky účtujú slovenským domácnostiam a konkurenčný boj, ktorý sa presunul z tradične silných období jari a jesene už na druhý mesiac v roku. Tohtoročný február podľa vyjadrení Prima banky ukázal, že apetít Slovákov po úveroch na bývanie rekordne stúpa bez ohľadu na ročné obdobie.

Už vo februári banky podľa Fincentra odhalili nové akciové ponuky s úrokmi začínajúcimi aj pod tromi percentami. Priemerná sadzba na trhu za mesiac február však ale podľa Prima banky potvrdzuje, že klienti si v skutočnosti z bánk odnášajú hypotéky s výrazne vyššími sadzbami. Banky sa podľa Fincentra snažia uloviť klientov, ktorým končí trojročná fixácia už existujúcich úverov, ktorých je vďaka úspešnému roku 2011 dosť. No začína sa podľa Porázika zobúdzať aj trh nehnuteľností a na trh vstupujú nové realitné transakcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy