Hypotekárne sadzby zaznamenali vo februári nový rekord

Úroková sadzba na hypotékach klesla vo februári na 3,61 %, čo je doteraz najnižšia sadzba v histórii. Banky poskytli hypotéky v objeme 335 miliónov eur. Vyplýva to z údajov spoločnosti Fincentrum.
Fincentrum očakáva, že sadzba pôjde počas roka ešte nižšie. Úroky už viac ako rok klesajú a objem poskytnutých hypoték dlhodobo narastá. Predchádzajúca najnižšia sadzba hypotekárneho úroku bola platná od decembra, keď klesla na 3,69 %. „Dá sa preto očakávať, že v ďalších mesiacoch budeme svedkami prelomenia ďalších minimálnych sadzieb,“ myslí si analytik Fincentra Ján Porázik. Február pritom patrí tradične medzi slabšie mesiace v roku.
Februárový objem poskytnutých hypoték vo výške 335 miliónov eur predstavuje medziročný rast o 45 %. „Takýto masívny nárast je dôkazom dvoch javov. Prvým je znižovanie rizikových prirážok, ktoré banky účtujú slovenským domácnostiam a druhým je konkurenčný boj, ktorý sa presunul z tradične silných období jari a jesene už na druhý mesiac v roku,“ hodnotí analytik.
Slovenské hypotéky patria napriek minuloročnému poklesu medzi najdrahšie v Európe, vlani boli druhé najvyššie v eurozóne. Dôvodom je podľa Porázika práve riziková marža, ktorú si účtujú slovenské banky a ktorá predražuje úvery na Slovensku. Domácnosti sa však stávajú čoraz čitateľnejšie, čo umožňuje bankám vytvárať si nižšiu rezervu pre prípad nesplácania a navzájom sa predbiehajú v získavaní klientov. „Už vo februári sa preto odhalili nové akciové ponuky s úrokmi začínajúcimi aj pod tromi percentami. Banky sa snažia uloviť klientov, ktorým končí trojročná fixácia už existujúcich úverov. No začína sa zobúdzať aj trh nehnuteľností, takže na trh vstupujú nové realitné transakcie,“ dodáva analytik.
Opačne ako hypotéky sa vo februári správali úvery zo stavebného sporenia. Ich hodnota klesla na 1,2 milióna eur a úrok stúpol na 4,8 %. Objem spotrebných úverov vzrástol medziročne o 22 % na 143 miliónov eur. Úrok stále zostáva vysoký, a to 13,87 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy