Kataster nehnuteľností by mal zaviesť cenové mapy pozemkov a stavieb

Sprístupnenie cien pozemkov a stavieb, rýchlejšiu a kvalitnejšiu registráciu nehnuteľností, a tým aj rozvoj hypotekárneho trhu sľubujú predkladatelia nového katastrálneho zákona, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Sprístupnenie cien pozemkov a stavieb, rýchlejšiu a kvalitnejšiu registráciu nehnuteľností, a tým aj rozvoj hypotekárneho trhu sľubujú predkladatelia nového katastrálneho zákona, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Zjednoduší sa aj prístup verejnosti k údajom evidovaným v katastri nehnuteľností.
"Do obsahu katastra sa zavádza evidencia cien nehnuteľností, čo umožní získať prehľad o vývoji cien na trhu s nehnuteľnosťami. Nová právna úprava počíta so skrátením lehôt na zápis práv k nehnuteľnostiam a zrýchlením registrácie majetku," priblížila niektoré návrhy predsedníčka Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR Mária Frindrichová. Nový zákon podľa nej zlepší podnikateľské prostredie. "Navrhujeme napríklad osobitnú lehotu na výmaz záložného práva záznamom, a to do päť pracovných dní potom, čo záložný veriteľ predloží potvrdenie o zániku pohľadávky."

Prínosom by mal byť aj nový druh geometrického plánu. "Vlastníkom pozemkov umožní spolurozhodovať o tom, ako kvalitne budú hranice ich pozemku evidované v katastri, a teda aj ako kvalitne bude určená výmera pozemku," uviedla ďalej Frindrichová. "Existencia centrálneho systému katastra nehnuteľností v rámci celého územia Slovenskej republiky umožní fyzickým a právnickým osobám vyžiadať si od ktoréhokoľvek okresného úradu údaje katastra nehnuteľností, nakoľko každý okresný úrad bude mať prístup ku všetkým údajom katastra nehnuteľností." Podmienkou však podľa predsedníčky je, aby boli tieto údaje katastra vedené v elektronickej podobe. Elektronickou cestou tak bude možné poskytovať údaje katastra použiteľné aj na právne úkony.

"Navrhované zmeny by mali prispieť k posilneniu právnej istoty nadobúdateľov práv k nehnuteľnostiam, ako aj k zvýšeniu ochrany osôb oprávnených z práv k nehnuteľnostiam zapísaným v katastri nehnuteľností," konštatovala predsedníčka ÚGKK.

Súvisiace články

Aktuálne správy