Hypotéku pre mladých bude môcť od 1. apríla získať viac ľudí

Od 1. apríla bude môcť hypotéku získať viac mladých ľudí. Zvyšuje sa totiž strop príjmovej hranice o viac ako 100 eur z 1043,90 eura na 1153,10 eura. Pri dvojiciach sa príjmová hranica zdvojnásobí na 2306,20 eura.
Horná hranica pre získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa mení každý štvrťrok. Štatistický úrad (ŠÚ) SR totiž v týchto intervaloch zverejňuje priemernú mzdu v národnom hospodárstve a od nej sa odvíja aj horná hranica príjmu pre záujemcov o zvýhodnenú hypotéku pre mladých. Maximálny strop na jej získanie je vo výške 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.
„Nakoľko aktuálne dáta platné od 1. apríla vychádzajú z údajov zverejnených za posledný štvrťrok predchádzajúceho roka, hranica sa zvýši aj z toho dôvodu, že do priemernej mzdy v národnom hospodárstve sa započítali aj možné 13. platy či prípadné koncoročné odmeny zamestnancov,“ priblížila hovorkyňa ČSOB Banky Zuzana Eliášová.
Hypotéku pre mladých si môžu zobrať ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti. Priemerný príjem v predchádzajúcom roku nesmie presahovať stanovenú hranicu. Príspevok sa poskytuje na prvých 5 rokov splácania, najviac však zo sumy 50.000 eur. Úroková sadzba sa znižuje o 3 %, pričom 2 % dotuje štát a jedno percento banka. Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú napríklad diéty, výživné alebo štipendium doktoranda.

Súvisiace články

Aktuálne správy