Tatra banka Group dosiahla vlani zisk 97,2 milióna eur

Konsolidovaný zisk skupiny Tatra banka Group medziročne klesol o 6,1 %, keď vlani zarobila 97,2 milióna eur. Ako uviedla banka, pokles zisku ovplyvnila optimalizácia organizačnej štruktúry v rámci skupiny. Z toho dôvodu vzrástol aj ukazovateľ pomeru nákladov a výnosov z úrovne 52,4 % na 55,8 %. Osobitný odvod vybraných finančných inštitúcií v roku 2013 dosiahol 31,8 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o 12,4 %.
„Bankové prostredie na Slovensku prinieslo aj uplynulý rok svoje výzvy. Z pohľadu Tatra banky to bola určite príprava na zavedenie platobných štandardov SEPA či postupné vylaďovanie systémov podľa potrieb dohľadu Európskej centrálnej banky,“ uviedol v správe pre médiá generálny riaditeľ a predseda predstavenstva a. s. Tatra banka Igor Vida.
Banke sa vlani darilo v poskytovaní úverov. Tie medziročne vzrástli o 3 % na 6,58 miliardy eur. Z klientskych úverov rástli najmä úvery na bývanie a bezúčelové spotrebné úvery. Oproti roku 2012 narástol objem portfólia úverov zabezpečených nehnuteľnosťou poskytnutých fyzickým osobám viac ako o 10 %. „Podiel zlyhaných úverov na celkovom portfóliu klesol z 5,2 % na úroveň 5 %, čo poukazuje na vyššiu kvalitu úverového portfólia, ako dosahuje sektor,“ informovala banka.
Tatra banka zaznamenala aj nárast čistých úrokových výnosov, ktorý bol spôsobený rastom objemu klientskych úverov a poklesom úrokových nákladov z dlhých depozít. „Zníženie nákladov súviselo s optimalizáciou pasívnej strany bilancie banky a s poklesom sadzieb na finančných trhoch v roku 2012, ktoré sa v termínovaných vkladoch prejavilo s časovým oneskorením. Oba tieto efekty sa odrazili na zvýšení čistého úrokového príjmu o 6,4 % na úroveň 295,9 milióna eur,“ priblížila banka.
Vzrástli aj vklady klientov, a to na 7 miliárd eur. Medziročne vzrástli najmä bežné účty, pokles zaznamenali termínované depozitá. Ukazovateľ primeranosti vlastných zdrojov skupiny bol ku koncu minulého roka na úrovni 16,6 %, čo je viac, ako je hodnota požadovaná Národnou bankou Slovenska (NBS).

Súvisiace články

Aktuálne správy