Čím je krajina bohatšia, tým má viac ateistov

, Pew Research Center;CBC news Foto:SITA

Čína je v tomto prípade výnimkou, v prepočte HDP na obyvateľa je stále relatívne chudobná, ale význam viery pre morálku je vnímaný ako úplne minimálny. Druhý extrém predstavujú Spojené štáty, respektíve Američania, ktorí pri veľkej produktivite stále patria k veľmi nábožensky založeným národom.

Prakticky vo všetkých tradíciách bolo počínanie tých, ktorí sa venovali obchodu a peňažníctvu, vnímané ako podozrivé, ak nie priamo hodné odsúdenia. Hermes, boh obchodu, bol zároveň aj patrónom zlodejov a podvodníkov. Antický Rím sa tiež pozeral s dešpektom na zarábanie peňazí kupčením, zatiaľ čo vojnová korisť z dobyvačnej vojny bola nielen morálne v poriadku, ale jej hrdinovia boli oslavovaní v triumfálnych sprievodoch. Pokrytectvo nie je výmyslom novoveku.

Dnes sú tie najchudobnejšie národy najviac náboženské, ale znamená to , že náboženstvo nemôže prekvitať v prosperujúcej spoločnosti?

"Náboženstvo je veľmi variabilné, a preto sa musíme spýtať, prečo je niekde obľúbenejšie a prečo inde nie," povedal Gregory Paul nezávislý výskumník. "Jediné čo vieme je, že je populárnejšie v spoločnostiach, v ktorých majú ľudia obavy o ich každodenný život a preto sa utiekajú k Bohu. Nie je to strach zo smrti, ktorý by týchto ľudí poháňal k náboženstvu a nie je to ani žiadny gén, či nejaký modul v mozgu, alebo nejaký druh spojenia s Bohom, je to v podstate psychologický mechanizmus zvládania každodennej situácie." 

Ďalším aspektom je vzdelanie. Medzinárodný prieskum Gallupovho inštitútu skúmal asi 52 000 ľudí v 57 krajinách. Ľudia veriaci mali nižšie než stredoškolské vzdelanie.

Sociológovia argumentujú, že ako sa život postupne stáva pohodlnejší a bezpečnejší, ľudia v bohatších spoločnostiach zvyčajne začínajú byť čoraz ľahostajnejší k náboženským hodnotám, viac skeptický k nadprirodzenej viere a menej ochotní sa aktívne podieľať na náboženskom živote. V chudobných krajinách poskytujú často náboženské inštitúcie základné služby, ako je vzdelanie a zdravotná starostlivosť. Sociálne prepojenie, ktoré náboženské komunity poskytujú, môžu mať v čase krízy rozhodujúci význam. Podľa niektorých sociológov to nie je to náhoda, že najmenej veriacich nájdeme v krajinách ako je Dánsko, Švédsko, Nemecko, Francúzsko a Holandsko. Všetko sú to krajiny s veľmi rovnostárskou spoločnosťou a silným sociálnym zázemím.

Odborníci pripúšťajú, že narušenie viery je dlhodobo formované zmenami v spoločnosti, vrátane kultúrnych a náboženských tradícií danej krajiny. Prosperita je však podľa nich tou najsilnejšou príčinou.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy