Finančné sprostredkovanie má za sebou ďalší úspešný rok

Finanční sprostredkovatelia združení v Asociácii finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) sprostredkovali vlani pre svojich klientov finančné služby vo väčšom objeme ako rok predtým.

Finanční sprostredkovatelia združení v Asociácii finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) sprostredkovali vlani pre svojich klientov finančné služby vo väčšom objeme ako rok predtým. Celkovo dohodli klientom finančné služby v hodnote 1,1 miliardy eur. Vyplýva to z výsledkov AFISP za rok 2013.
Najvyšší absolútny nárast o 29 miliónov eur vykázalo neživotné poistenie. Druhý najväčší prírastok o 25 miliónov eur dosiahli hypotéky. Percentuálne najviac rástli podielové fondy, u ktorých sprostredkovatelia dohodli klientom o 83 % zmlúv viac ako v roku 2012.
"Uplynulý rok hodnotím ako potvrdenie stabilného postavenia finančného sprostredkovania na trhu. Sprostredkovatelia sú dôveryhodnými partnermi, na ktorých sa klienti obracajú pri riešení ich finančných potrieb," uviedol predseda AFISP Rastislav Podhorec.
Perspektívu podľa neho predstavuje poistenie. Na jednej strane životné, kde klienti kladú stále väčší dôraz na dôchodkové zabezpečenie, ale aj neživotné, pri ktorom prispieva k rastu predaj nových automobilov a silnejúce povedomie o potrebe zabezpečiť majetok proti škodám. Sprostredkovatelia dohodnú 42 % celkovej novej poistnej produkcie na trhu.
Dynamiku vykazuje aj sprostredkovanie hypoték. Sprostredkovatelia dokážu podľa Podhorca dohodnúť v bankách lepšie podmienky, ako keď si klienti vybavujú hypotéky sami. Členovia AFISP uzavreli 17 % zo všetkých hypotekárnych úverov na trhu. "Trh bude vďaka ďalšiemu poklesu úrokových sadzieb rásť i tento rok," predpokladá Podhorec.
Vysoký nárast v podielových fondoch prisudzuje obnoveniu dôvery investorov vo finančné trhy. Klientov podľa neho lákali vysoké výnosy na akciových trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy