Talianske banky pripravujú predaj akcií minimálne za 8 miliárd eur

Talianske banky sa pripravujú na predaj akcií v hodnote minimálne 8 miliárd eur, aby zvýšili svoje rezervy a zlepšili účtovné bilancie. Investori už totiž začali znova nakupovať akcie spoločností z tzv. okrajových krajín eurozóny, keďže menovej únii sa podarilo prekonať krízu a situácia na trhoch sa vracia k „normálu“. Svedčí o tom nedávny úspešný predaj akcií dvoch najväčších gréckych bánk, ktoré museli počas krízy požiadať o záchranný úver. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Medzi prvými sa chystá ponúknuť akcie najstaršia banka na svete – Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, ktorá je zároveň treťou najväčšou talianskou bankou.
Taliansku sa podarilo vo 4. kvartáli minulého roka prekonať recesiu a vykázať prvý hospodársky rast od 2. štvrťroka 2011. To spolu s vyhlásením nového premiéra, ktorý sľúbil zníženie daní aj reformu pracovného trhu, zlepšilo investorom náladu.
Analytici predpovedajú, že o akcie talianskych bánk bude veľký záujem. Navyše, investori sťahujú svoje peniaze z rozvíjajúcich sa ekonomík a hľadajú pre ne výhodnejšie zhodnotenie na vyspelých trhoch.
Monte Paschi chce začať predaj akcií po 12. máji. Uviedol to jej generálny riaditeľ Fabrizio Viola. A Banca Popolare di Milano Scarl začne ponúkať akcie v hodnote 1,5 miliardy eur od 5. mája. Ďalšia z bánk Banca Popolare di Vicenza sa pokúsi získať v nasledujúcich mesiacoch na trhoch 1 miliardu eur. A predaj akcií avizovali aj Banca Carige SpA, Banca Popolare di Sondrio Scrl, Credito Valtellinese Scarl a Veneto Banca SCPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy