Najväčšia pyramída v dejinách USA: S podvodmi Madoffovi pomáhalo päť zamestnancov

, ČTK Foto:SITA

Pätici bývalých zamestnancov finančníka Bernarda Madoffa hrozia vysoké tresty väzenia. Na miliardových podvodoch sa roky podieľala Madoffova sekretárka, riaditeľ investícií, manažérka účtov a dvaja programátori. Hrozí im od 78 do 220 rokov za mrežami.

Bývalí zamestnanci boli v pol roka trvajúcom procese porotou uznaní vinnými z podvodu, konšpirácie a falšovanie dokumentov a ďalších porušení zákona v celkom 31 bodoch obžaloby. "Boli sme jednoducho zasypaní dôkazmi,“ povedal podľa Reuters jeden z porotcov Craig Parise.

Podľa jeho kolegyne Sheily Amataovej by pre obete Madoffovej sprenevery mohol verdikt znamenať aspoň čiastočne satisfakciu a uzavretie celého prípadu. V procese vystupovali desiatky svedkov a prokuratúra predložila stovky dôkazov nezákonného konania. Medzi piatimi odsúdenými je dlhoročná Madoffova sekretárka, riaditeľ investícií, manažérka účtov a dvaja programátori.

Annette Bongiornová, dlhodobá sekretárka Bernarda Madoffa
Madoff je považovaný za páchateľa najväčšej sprenevery v dejinách USA. V júni 2009 bol odsúdený na trest 150 rokov väzenia. Jeho klienti podľa niektorých odhadov prišli o približne 20 miliárd dolárov, píše server BBC.

Na Madoffa sa pritom dlhé roky pozeralo ako na rešpektovaného finančníka. Svoju povesť využíval a niekoľko desiatok rokov od investorov ľahko získaval za prísľub vysokého zhodnotenie veľké finančné čiastky. Koncom roka 2008 ale vyšlo najavo, že klientov oklamal takzvaným pyramídovým systémom. V týchto systémoch investori zverujú fondu peniaze, aby boli zhodnotené. Prevádzkovateľ fondu ale peniaze ďalej neinvestuje a prvým klientom vypláca výnosy z peňazí tých, ktorí do systému vstúpili neskôr. V okamihu, keď investori chcú peniaze späť, sa systém zrúti.

Súvisiace články

Aktuálne správy