Šéf Bundesbanky nevylúčil možnosť kvantitatívneho uvoľňovania zo strany ECB

Európska centrálna banka (ECB) by mohla pristúpiť ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu s cieľom podporiť ekonomiku eurozóny. Povedal to prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann, ktorý tak výrazne zmiernil doterajší postoj Bundesbanky k tejto otázke. Informovala o tom agentúra Reuters.
Kvantitatívne uvoľňovanie by znamenalo radikálnu zmenu v menovej politike ECB, ktorá doteraz, aj pod tlakom Nemecka, sa takémuto riešeniu podpory ekonomiky vyhýbala. Podľa Weidmanna je však možné, že v budúcnosti bude potrebné prijať nekonvenčné opatrenia.
Ako uviedol v rozhovore pre agentúru MNI, ktorý poskytol ešte minulý týždeň, no zverejnený bol dnes, rozsah tradičných nástrojov ECB, ako sú napríklad zmeny úrokových sadzieb, je obmedzený. „Nekonvenčné opatrenia, o ktorých uvažujeme, sú z veľkej časti neprebádaným územím. To znamená, že potrebujeme diskutovať o ich efektivite, ako aj o nákladoch a vedľajších účinkoch,“ povedal šéf Bundesbanky.
Momentálne nie je dôvod na takéto kroky, zdôraznil Weidmann, no dodal, že ak by sa výhľad inflácie zmenil, napríklad v dôsledku silnejšieho kurzu eura, ECB by mohla s cieľom udržania cenovej stability zasiahnuť. Najpravdepodobnejším scenárom by bolo ďalšie zníženie hlavnej úrokovej sadzby a ako omnoho teoretickejšie riešenie by pripadalo do úvahy kvantitatívne uvoľňovanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy