Skupina G7 hrozí Rusku sprísnením sankcií

Západné krajiny a Japonsko združené v skupine G7 vyzývajú Rusko, aby rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny a umožnilo medzinárodné sprostredkovanie pri riešení krízy

Západné krajiny a Japonsko v pondelok pozastavili Rusku členstvo v skupine G8. Šéfovia štátov a vlád najrozvinutejších ekonomík zároveň na krízovom stretnutí v Haagu zrušili júnový summit, ktorý sa mal za účasti Ruska uskutočniť v ruskom letovisku Soči. Vo formáte G7 plánujú v rovnakom termíne stretnutie v Bruseli. Cieľom je izolovať Moskvu po ovládnutí ukrajinského regiónu Krym. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že zrušenie summitu pre jeho krajinu nepredstavuje problém. Skupina G7 vyzvala Rusko, aby rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny a umožnilo medzinárodným sprostredkovateľom a pozorovateľom účasť na riešení krízy. Členmi G7 sú USA, Kanada, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko.

Vláda v Moskve po referende z 21. marca vyhlásila Krym za súčasť Ruskej federácie, čo Západ označuje za porušenie medzinárodného práva. V prípade, že Rusko bude stupňovať napätie, hrozí G7 sprísnením sankcií. Tie by sa mohli zamerať na konkrétne odvetvia s cieľom vystupňovať negatívne dopady na ruskú ekonomiku. Európska únia a USA už zablokovali účty a zaviedli cestovné obmedzenie voči osobám z najbližšieho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina, k plošným hospodárskym sankciám však zatiaľ nepristúpili.

Súvisiace články

Aktuálne správy