Giles Merritt: Štát by mal dať záruky pre začínajúcich podnikateľov!

, project-syndicate Foto:nato;SITA

Ak by európske krajiny poskytli bankovú záruku pre začínajúce podniky, náhle by tým poskočil počet startupov a výrazne by sa zvýšil počet pracovných miest. V krátkodobom horizonte by ekonomika dostala krídla. Pre začínajúcich podnikateľov je totiž získanie výhodného úveru rozhodujúce.

Ak človek číta informácie o tom, ako rastie nezamestnanosť mladých ľudí v prípade Španielska, či Grécka nad 50 percent, alebo že v roku 2050 bude pracovať na jedného dôchodcu len dvaja namiesto súčasných štyroch, právom ho oblieva po chrbte studený pot. Podľa ekonóma Gilesa Merritta je nad slnko jasnejšie, že Európa potrebuje nové pracovné miesta. Musí ich však vytvoriť omnoho rýchlejšie a rozhodnejšie než ak by sa pustila klasickou cestou.

Čo sa dá vlastne považovať za klasický spôsob vytvárania pracovných miest? Znižovanie daní a odvodov, čiže zaťaženia pracovnej sily. V Európe pochádza zhruba polovica daňových príjmov zo zdanenia práce, zatiaľ čo iba jedna pätina zo zdanenia kapitálu. Ide o všeobecne prijatý názor, že keby štáty znížili záťaž na pleciach pracujúcich, dokázali by tým zvýšiť zamestnanosť. Toto je však veľmi zdĺhavý a nákladný proces, nehovoriac o skutočnosti, že v po krk zadlženej Európe by na to z rozpočtového hľadiska ani nebol veľmi priestor.

Je tu však oveľa rýchlejšie a cenovo dostupnejšie riešenie pre ekonomický rast a vytváranie pracovných miest, v prípade, že štát by bol ochotný prijať dva odvážne kroky. Prvý z nich, čo by bol skutočne veľmi odvážny počin, je, že štát by vzal záruky za bankové úvery začínajúcich podnikateľov, startup spoločností. Hoci je veľmi užitočné ak sa štát podieľa na vytváraní priemyselných parkov a dokáže poskytnúť daňové úľavy, ale väčšina začínajúcich podnikov skončí predčasne hlavne kvôli tomu, že nemôže získať výhodný úver. A bez úveru niet podnikania.

Ak by štát prevzal záruku za úvery, náhlym spôsobom by poskočilo zakladanie startupov, čo by naštartovalo zamestnanosť a hospodársky rast. Samozrejme že sa to nedá urobiť bez rozmyslu, potom by sa do podnikania púšťal kde kto. Ale určite je tu priestor na fantáziu, ako zabezpečiť jednoduchý rámec s dostatočným zabezpečením a potrebnými zárukami. Giles Merritt pripúšťa, že pravdepodobne by niekoľko začínajúcich firiem skrachovalo a štát by na podstatnej časti úverov prerobil. Na druhej strane by ale na dobre fungujúcich úspešných firmách získal oveľa viac. Prostredníctvom dodatočných daňových príjmov a vyššej zamestnanosti by do kasy prúdilo viac, než by pohltili nesplácané úvery neúspešných firiem.

Giles Merritt zároveň prichádza aj s ďalšou myšlienkou, ide o potrebu výraznejšie podporiť mladé matky. Ekonóm si všíma skutočnosť, že v USA a severských krajinách pracuje oveľa viac žien ako v krajinách južnej Európy. Ak by štát podporoval výchovu detí, cez bezplatnú predškolskú starostlivosť v jasliach a materských školách, mohla by sa významná časť matiek vrátiť na pracovný trh. To by nielen posilnilo ponuku pracovnej sily na trhu, ale vzhľadom k extra príjmom by to prispelo k zvýšeniu počtu pracovných miest.

Bezpochy možno tieto myšlienky označiť za veľmi odvážne, ale na druhej strane je pravda aj to, že čím je problém väčší, tým si situácia vyžaduje aj odvážnejšie riešenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy