Z bývalého šéfa MMF investor: Strauss – Kahn zakladá fond, kapitál chce z Číny

, ČTK Foto: SITA

Bývalý šéf Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss - Kahn, ktorý sa okrem odborných kvalít preslávil aj svojimi sexuálnymi škandálmi, plánuje vytvoriť investičný fond s kapacitou dve miliardy dolárov.

Ako dnes povedal prevádzkový riaditeľ jeho firmy LSK & Partners Mohamad Zeidan, fond s názvom DSK Global Investment Fund so sídlom v Luxembursku bude investovať po celom svete. Strauss – Kahn, sa pre neho teraz snaží získať kapitál v Číne. "Čína v tomto fonde hrá a bude hrať dominantnú úlohu," uviedol Zeidan. Dodal, že fond teraz čaká na súhlas luxemburských regulačných orgánov, aby mohol začať od investorov prijímať peniaze.

Fond sa bude pri investíciách opierať o Strauss – Kahnove analýzy hospodárskeho, finančného a politického vývoja a ďalších trendov, ktoré ovplyvňujú ceny na trhoch. Strauss – Kahn bude fond riadiť spoločne so svojou dcérou Vanessou, napísala agentúra Reuters.

Strauss – Kahn musel post šéfa MMF opustiť v máji 2011 kvôli obvineniu zo sexuálneho obťažovania chyžnej v New Yorku. Potom čelil ďalším podobným obvineniam. Škandály tomuto bývalému francúzskej ministrovi financií prekazili ďalšiu sľubnú politickú kariéru. Všeobecne sa očakávalo, že by sa vo voľbách na jar 2013 mohol stať francúzskym prezidentom.

Súvisiace články

Aktuálne správy