Dôchodky z 2. piliera sa majú čerpať podľa nových pravidiel

Sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri majú mať viacero možností, ako budú môcť čerpať svoje nasporené peniaze. Buď si pri odchode do dôchodku kúpia doživotný dôchodok v komerčnej poisťovni, alebo im bude prostredníctvom programového výberu nasporenú sumu vyplácať dôchodková správcovská spoločnosť (DSS). Tieto zmeny v novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení navrhlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Novelu zákona dnes parlament poslal do druhého čítania.
„Keďže starobné dôchodkové sporenie je súčasťou základného dôchodkového systému, navrhuje sa, aby sa starobné dôchodky a predčasné starobné dôchodky z druhého piliera, rovnako ako starobné dôchodky a predčasné starobné dôchodky z prvého piliera, vyplácali vo forme doživotného dôchodku,“ priblížil rezort práce v predkladacej správe. MPSVR SR v novele navrhuje aj zavedenie takzvaného programového výberu. Ten má umožniť sporiteľom postupne si vybrať nasporenú sumu. Prostredníctvom programového výberu si budú môcť čerpať nasporené peniaze tí ľudia, ktorých dôchodok z prvého piliera, alebo úhrn dôchodkov z prvého a druhého piliera je vyšší, ako štvornásobok sumy životného minima. Dostupný však bude aj pre tých sporiteľov, ktorí majú nasporené málo a od poisťovní nedostanú žiadnu ponuku na doživotný dôchodok.
Zriadiť sa má aj centrálny elektronický ponukový systém. Spravovať ho bude Sociálna poisťovňa (SP). DSS, SP a poisťovne budú do neho vkladať údaje potrebné na určenie splnenia podmienok nároku na dôchodok. Predkladanie ponúk do centrálneho elektronického ponukového systému má podľa rezortu práce zabezpečiť najmä transparentnosť vo vyplácaní dôchodkov z 2. piliera. V praxi by mal fungovať tak, že sporiteľ príde do konkrétnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti a požiada si o dôchodok z 2. piliera. DSS túto informáciu zašle do ponukového systému, ktorý bude spravovať SP. Tá potom predloží sporiteľovi jeho nasporenú sumu a na ňu dajú komerčné poisťovne konkrétne ponuky. Poisťovne na vykonávanie tejto činnosti budú musieť získať licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS). Sporiteľ by mal od poisťovní dostať ponuky do jedného až dvoch dní. Následne sa musí dôchodca v priebehu 30 dní rozhodnúť, ktorú z nich prijme. Sporiteľ si môže vybrať ponuku dôchodku s pozostalostným alebo s bezpozostalostným vyplácaním, s indexáciou či bez indexácie.
Od budúceho roka by sa mala zrušiť aj podmienka sporiť si na dôchodok v druhom pilieri minimálne desať rokov. Ako uviedlo MPSVR SR v novele zákona, jedinou podmienkou, aby človek mohol čerpať nasporené prostriedky, je dosiahnutie dôchodkového veku.
Novela zákona má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2015, okrem vybraných ustanovení, ktoré nadobudnú účinnosť už v tomto roku. Napríklad ustanovenia týkajúce sa udeľovania licencií poisťovniam, ktoré budú mať záujem vyplácať dôchodky z druhého piliera, majú nadobudnúť účinnosť už od 1. júla 2014. Dôchodky z druhého piliera sa budú prvýkrát vyplácať v roku 2015. Rezort práce očakáva, že peniaze z druhého piliera dostane približne 3000 sporiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy