Kde hľadať najväčšie finančné centrum na svete: Bratislava sa do rebríčka ani nedostala!

, ČTK. Foto SITA

Mesto New York zosadilo po siedmich rokoch z pozície najväčšieho globálneho finančného centra britský Londýn. Výrazný rast zaznamenávajú centrá na Blízkom východe. Vyplýva to zo štúdie Global Financial Centres Index (GFCI), ktorú vypracovala konzultačná spoločnosť Z / Yen.

Londýn zosadilo z prvej pozície niekoľko faktorov. Patrí medzi ne neistota v celej Európe, ale tiež dojem, že Londýn začína byť menej ústretový k cudzincom. Vplyv mali aj správy o možných manipuláciách na trhu. Londýn síce zaznamenal proti predchádzajúcemu roku najväčší prepad zo všetkých popredných 50 centier, avšak náskok New Yorku je len nepatrný.

Výrazný rast zaznamenávajú centra na Blízkom východe, ako je Katar, Dubaj, Abú Zabí a Rijád, ktoré sa umiestnili na konci prvej tridsiatky. Naopak 23 z 27 európskych centier v rebríčku kleslo.

Nedarí sa ani centrám v daňových rajoch, ktoré bojujú so svojou povesťou aj s reguláciami. Všetky centrá z daňových rajov s výnimkou Gibraltáru a Britských Panenských ostrovov v rebríčku klesli.

Zo stredoeurópskych miest sa pred Prahu dostala Varšava, ktorej patrí 60. miesto. Za Prahou potom skončila Budapešť. Bratislava v rebríčku najväčších finančných centier nie je.

V najnovšej štúdii si polepšilo 29 finančných centier, 47 si ich naopak pohoršilo. Tri centrá sa dostali do rebríčka prvýkrát, a to Almaty, Pusan ​​a Casablanca. Najvýraznejší skok zaznamenalo Buenos Aires, ktoré je teraz na 25. mieste. Naopak najviac klesol Rím, ktorý je teraz na 54. mieste. Posledné v rebríčku sú Atény.

Index GFCI bol zostavený na základe hodnotenia 3246 finančných profesionálov z celého sveta. Respondenti majú ohodnotiť centrá, ktoré sú im dôverne známe, a odpovedajú na množstvo ďalších otázok súvisiacich s vnímaním ich konkurencieschopnosti.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy