Hrozba štrajku v slovenskom Volkswagene sa po dnešnom rokovaní zvýšila

Zamestnanci slovenskej dcéry nemeckej automobilky Volkswagen (VW) sú opäť o niečo bližšie k vyhláseniu štrajku. Ani dnešné ôsme kolo kolektívneho vyjednávania, trvajúceho už tretí mesiac, neprinieslo dohodu medzi vedením firmy Volkswagen Slovakia (VW SK) a odborovou organizáciou, ktorá v rokovaniach zastupuje 9400 pracovníkov koncernu.
„Zamestnávateľ neakceptoval žiadnu požiadavku predloženú odbormi. Každá z nich mala zlepšiť sociálne alebo finančné podmienky zamestnancov,“ informoval TASR predseda odborov Zoroslav Smolinský. Medzi požiadavkami odborárov je okrem zvýšenia miezd aj navýšenie doplnkového dôchodkového sporenia či predĺženie platenej prestávky.
Jednou z tém dnešného rokovania bolo tiež krátenie pracovného času zamestnancov, ktoré sa snaží presadiť vedenie závodu. Odborári by sa o tom podľa Smolinského boli ochotní baviť v prípade, že by zároveň došlo k zvýšeniu platov. To však zamestnávateľ odmieta. „Krátila by sa aj reálna mesačná mzda zamestnancov a s tým sme nesúhlasili,“ zdôraznil.
Kolektívne vyjednávanie je oddnes pozastavené, ďalšie rokovanie by sa už malo uskutočniť za prítomnosti sprostredkovateľa. K jeho výberu odbormi sa má vedenie Volkswagenu vyjadriť do pondelka (17. 3.). „Ak by nám vedenie predložilo nejaký reálny návrh, ktorý by bol v prospech zamestnancov, vedeli by sme si sadnúť za rokovací stôl a so zamestnávateľom o tom rokovať,“ doplnil Smolinský.
Spoločnosť sa k priebehu kolektívneho vyjednávania dlhodobo nevyjadruje a aktuálnu situáciu nechcela komentovať ani dnes.
Ak ani stretnutie so sprostredkovateľom neprinesie pre zamestnancov pozitívny výsledok, odborári pristúpia k ďalším krokom, ktoré musia zo zákona predchádzať vyhláseniu štrajku. „Percentuálny podiel hrozby štrajku sa zvýšil,“ uzavrel šéf odborov.

Súvisiace články

Aktuálne správy