Novela zákona o životnom minime má zabrániť znižovaniu príjmov občanov SR

S cieľom zabrániť znižovaniu príjmov a životnej úrovne obyvateľov Slovenska navrhuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uzákoniť možnosť za určitých podmienok neuplatniť valorizačný mechanizmus, ktorým sa upravujú sumy životného minima. Zaistiť to má novela zákona o životnom minime, návrh ktorej rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.
„Vzhľadom na očakávaný možný negatívny vývoj najmä koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností pre účely úpravy súm životného minima a následne úpravy rôznych vyššie uvedených sociálnych dávok a úľav, v záujme neznižovania príjmov, a tým aj životnej úrovne obyvateľov SR, sa navrhuje neuplatniť valorizačný mechanizmus úpravy súm životného minima ustanovený v zákone o životnom minime v prípade, ak jeden z koeficientov, ktorým sa majú v príslušnom kalendárnom roku upraviť sumy životného minima, bude nižší ako jedna alebo rovný jednej,“ uvádza sa v dôvodovej správe.
V takom prípade rezort práce nevydá opatrenie, ktorým sa podľa platného právneho stavu každoročne ustanovujú sumy životného minima v závislosti od koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, respektíve koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu, a zostanú v účinnosti sumy ustanovené posledným opatrením.
Podľa zákona o životnom minime sa postupuje pri aplikácii iných právnych predpisov, ktoré zakladajú nárok na určitú dávku či zľavu z plnenia. Vzťahuje sa to napríklad na rodičovský príspevok, prídavok na dieťa, príspevky v rámci aktívnych opatrení na trhu práce či na sociálne štipendiá študentov stredných a vysokých škôl.
Ak zákon schváli vláda SR, mal by nadobudnúť účinnosť od 30. júna 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy