Velikán aj okupant: Putinova popularita po invázii na Krym v Rusku stúpa, prečo sa vlastne tlačí na Ukrajinu?

, E15 Foto: SITA

Vojenská invázia na Krym dvíha popularitu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa niektorých zdrojov ale nie všetci vplyvní politici a biznismeni považujú jeho politiku za rozumnú.

Prieskum agentúry FOM ukazuje, že Putina by volilo 53 percent ľudí, o päť percent viac ako pri minulom prieskume. Reálny výsledok by bol podľa sociológov ešte vyšší. Odhadujú, že by mu odovzdalo hlas sedemdesiat percent voličov. Rast jeho popularity ukázal aj iný prieskum.

List na podporu súčasnej politiky Kremľa podpísali desiatky významných osobností z kultúrneho života, napríklad herec Oleg Tabakov. "Ak Putin vráti Rusku Krym bez krviprelievania, zapíše sa do histórie ako velikán, s tým sa nedá nič robiť," uviedla opozícii naklonená novinárka Ksenija Sobčaková.

Kritici Putina ale tvrdia, že sa obklopil poradcami, ktorí mu prikyvujú. Opozičné názory sa k nemu vraj nedostanú. Agentúra Reuters uviedla, že rozhodnutie o Kryme padlo len v úzkom kruhu verných. Hovorí sa o tom, že ekonomickí ministri nie sú z invázie na ukrajinský polostrov príliš nadšení.

Na negatívne dopady vpádu upozorňujú niektoré ruské médiá, miliardár Michail Prochorov vyzýva k medzinárodnej spolupráci. Inak však oligarchovia, ktorí môžu v prípade západných sankcií stratiť prístup k svojim kontám a prázdninovým vilám, napospol mlčia. Možno aj preto, že im Putin po návrate do Kremľa dôrazne odporučil, aby svoj majetok previedli domov."V uplynulých dňoch som videl desať ľudí zo zoznamu Forbes. Sú bledí, nechápu, ale drží ústa zatvorené," citoval New York Times magnáta Alexandra Lebedeva.

Ruský prezident ale zo súčasným a ani očakávaným vývojom ruskej ekonomiky spokojný nie je. Hospodárstvo vlani rástlo najpomalšie od recesie v roku 2009 a tento rok podľa prognóz zostane v útlme. Ekonomika vlani spomalila rast na 1,3 percenta z tempa 3,4 percenta v roku 2012. Centrálna banka predpovedá pre tento rok rast 1,5 až 1,8 percenta a vláda dvojpercentný rast. Niektorí ekonómovia však odhadujú, že v prvom polroku by ekonomiku v dôsledku intervencie Ruska do udalostí na Ukrajine mohla zasiahnuť recesia. Vlani ekonomický rast oslabilo spomalenie spotreby a zastavenie rastu investícií. Kvôli prepadu kurzu rubľa od začiatku roka už o desať percent je navyše ohrozený cieľ inflácie, ktorý centrálna banka pre tento rok stanovila na päť percent. "Musíme udržať infláciu na prijateľnej, nízkej úrovni," vyjadril sa Putin .

10 dôvodov prečo sa Rusko tlačí na Ukrajinu:

1. Demografia – Rusko chráni ruskú menšinu, na Kryme väčšinu
2. Geografia – strategická poloha, vojenské prístavy   
3. Poloha Ukrajiny medzi Európou a Áziou – okrem iného polovica zemného plynu z Ruska do Európy ide cez Ukrajinu    
4. Prírodné zdroje – plyn, plyn, plyn    
5. Poľnohospodárstvo – Ukrajina ako obilnica Európy    
6. Vojenské záujmy – väčšina pobrežia Čierneho mora je pod kontrolou NATO    
7. História – Krymská vojna 50. rokov 19. storočia je dodnes zdrojom hrdosti Rusov, hoci ju prehrali   
8. Geopolitické ambície – bez Ukrajiny je Rusko vyložene euroázijskou mocnosťou
9. Podobné veci už prešli aj inde – napríklad v Gruzínsku v roku 2008    
10. Nemôže sa "nič" stať – západ sa do konfliktu nehrnie, Ukrajina nie je na vojenskej úrovni súperom

Súvisiace články

Aktuálne správy