Ako zarobiť na burze: Spoznajte rozdiel medzi náhodou a umením investovať

, Fool Foto: SITA

Na burze sa pohybuje tridsať rokov a bez preháňania možno povedať, že je jeden z najúspešnejších investorov na svete. Ročne jeho portfólio generuje viac ako 20 % zisky. Ako to, že ho ešte nepoznáte?

Hovorme mu Jožko. Zrejme ste o ňom nikdy nepočuli, takže ďalšie detaily z jeho osobného života vynecháme. Jožko sa na burze aktívne pohybuje tridsať rokov a bez preháňania možno povedať, že ide o jedného z najúspešnejších investorov na svete. Za oných tridsať rokov totiž jeho investičné portfólio ročne generuje viac ako 20 % zisky. V čom tkvie tento fenomenálny úspech?

Kým Jožkovo portfólio sa počas posledných troch dekád ročne zhodnotilo v priemere o 24,55 %, americký akciový index S&P 500 investorom za rovnakú dobu ročne zarobil len 9,4 %. Prečo sa potom tvár tohto zázračného investora pravidelne neobjavuje na predných stránkach svetových finančných médií?

"Jožko existuje len v štatistickom modeli, ktorý som vytvoril," vysvetľuje redaktor webu fool.com Morgan Housel. "Celkovo je v tomto modeli zahrnutých 65 tisíc hypotetických investorov, ktorí pred tridsiatimi rokmi podľa náhodného výberu investovali rovnakú východiskovú sumu do akcií rôznych spoločností, ale práve Jožko dosiahol vôbec najlepší výsledok."

To, že je Jožko len výplodom ľudskej fantázie, ešte neznamená, že jemu podobný investor v reálnom svete neexistuje. Investovaniu do akcií sa venujú milióny ľudí, takže možno predpokladať, že podobných "Jožkov" po svete chodí celý rad. Existuje ale spôsob, ako sa zaradiť vedľa týchto úspešných investorov a bez väčšej námahy na svoj ​​účet každý rok pripisovať viac než sedemciferné sumy? Zrejme budete sklamaní, neexistuje. Investičné skóre Jožka i všetkých jeho reálnych "klonov" totiž nie je ničím iným než výsledkom náhody.

Tento mesiac sa do diskusie o faktore náhody zapojil známy investor a manažér Barry Ritholtz. "Investori si na ceste za úspechom musia zo všetkého najskôr ujasniť rozdiel medzi dvoma základnými pojmami. Musia pochopiť, čo je výsledkom investovania a ako sa líši od investičnej stratégie," povedal. "Výsledok investovania je konečné skóre, s ktorým z obchodu odchádzate, a to bez ohľadu na zvolený postup. Investičná stratégia je naproti tomu konkrétna zvolená metóda, teda súbor zásad, spôsobov a prostriedkov, prostredníctvom ktorých môžete podobu výsledku zásadným spôsobom ovplyvniť."

Warren Buffett sa podobnej téme venoval už pred mnohými rokmi. Vo svojom prejave o hodnotovom investovaní nazvanom The Superinvestors of Graham and Doddsville v roku 1984 obchodovanie na burze prirovnal k hodu mincou. Tvrdil, že keby sa každý Američan zúčastnil súťaže v hádzaní mincí, určite by sa našlo minimálne niekoľko stoviek ľudí, ktorým by dvadsaťkrát za sebou padla buď len panna, alebo orol. "A rovnako by to dopadlo, keby mincami miesto ľudí hádzali napríklad opice," povedal.

Natíska sa však otázka, či nie je možné, aby aspoň polovica ľudí, ktorí by v hádzaní mincami obstáli, nebola nejakým spôsobom prepojení. Podľa Buffetta by vo svete financií takýmto spoločným menovateľom medzi úspešnými investormi mohlo byť práve hodnotové investovanie.

Najúspešnejší investori sa takmer jednohlasne zhodujú, že ojedinelé úspechy na burze nič neznamenajú. Skutočne úspešným investorom podľa nich môže byť len ten, kto na základe racionálne vysvetliteľnej investičnej stratégie dokáže zostaviť portfólio, ktoré potom dlhodobo generuje stabilné zisky. V investovaní totiž vo väčšine prípadov nerozhodujú len výsledky, ale hlavne stratégia, ktorá k nim vedie.

"Nerozlišovať medzi šťastím a investorským umením je najlepší spôsob, ako na burze prísť o všetko," upozorňuje Housel. "Ak niekto na trhoch vyhráva len preto, že má šťastie, je zároveň vystavený obrovskému nebezpečenstvu, že sa misky váh skôr či neskôr zásadným spôsobom obrátia v jeho neprospech," pokračuje. "Možno totiž predpokladať, že ak by som cez svoj ​​štatistický model nechal nasimulovať vývoj v ďalších tridsiatich rokoch, zažil by do tej doby najúspešnejší investor Jožko dramatický pád na úplné dno."

Snažiť sa za každú cenu poraziť benchmarkový index nemá pri dlhodobom hodnotovom investovaní opodstatnenie. "Výsledok zvolenej stratégie investor ovplyvniť nedokáže," povedal raz Michael Mauboussin z Credit Suisse. "Vždy sa ale môže slobodne rozhodnúť, akú stratégiu v danej situácii prijme za vlastnú."

Súvisiace články

Aktuálne správy