Rýchly test: Máte sklony stať sa ľahkou obeťou?

, iDnes Foto:SITA

Na finančný podvod musia byť vždy aspoň dvaja. Okrem "odborníka", ktorý na ňom chce zarobiť, je potrebné nájsť aj obeť. Ak sa chcete vyhnúť tomu, že vás niekto oberie takmer o všetko, nenechajte sa zmanipulovať. Pozrite si nasledujúce charakteristiky a zistíte, či máte sklon naletieť podvodníkom.

1. Zaujímajú vás vysoké výnosy, ale nie ste ochotní podstúpiť žiadne riziko. Veríte, že je možné takýchto výnosov dosiahnuť a dokonca garantovať ich.     

2. Veríte, že je normálne, keď ten, kto to vie ako na to, sa o svoje výnosy podelí s obyčajnými ľuďmi.

3. Keď vám niekto garantuje zisk 30 percent ročne a vy si môžete vziať spotrebiteľský úver so sadzbou 15 percent, veríte, že je to príležitosť, ako zarobiť peniaze navyše.

4. Nezaujíma vás, ako to presne funguje, dôležité je, že vám niekto pripisuje výnosy, ktoré si môžete vybrať.

5. Radi by ste sa stali súčasťou spolku tých vyvolených, čo prišli na to, ako ľahko zarábať. Ostatní, predovšetkým najrôznejší bankári a finančníci, sú podľa vás len hlupáci.

6. Už výnosne investujete a všetci ostatní vám výnosy závidia. Myslíte si o nich, že sa nevedia chopiť šance ako vy, a preto kydajú na spoločnosť, kam ste peniaze dali vy. Je to preto, že sami toľko zarábať nedokážu.  

7. Neoverujete si informácie z viacerých zdrojov. Spoliehate sa na to, čo vám povedal investičný mág, to on vie zarábať a ostatní nie, tak prečo ich počúvať.

Stotožnili ste sa s viac ako jedným tvrdením? Potom bude lepšie, ak si na svoje peniaze dáte dobrý pozor, aby nakoniec neskončili u niekoho iného. Hlavné nebezpečenstvo totiž nie je v tom, že nebudete vedieť rozoznať podvod, ale to, že zaslepení vidinou vysokých výnosov budete varovné znaky ignorovať.

Vždy je dobré sa vzdelávať a mať oči otvorené. Pri overovaní informácií nezostať len pri jednom  zdroji. Keď sa niečo zdá ako príliš dobrá ponuka, aby to mohla byť pravda, väčšinou to pravda nie je. Vedieť, čo je možné a čo už nie, napr. vysoké zisky bez rizika, vám pomôže porovnávať investičné príležitosti triezvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy