Päť krokov k správnemu výberu: Je pre vás lepší aktívny, alebo pasívny fond?

, WSJ Foto:SITA

Niektorí investori nedajú dopustiť na aktívne spravované fondy, iní zase dávajú prednosť fondom, ktoré jednoducho sledujú vybraný index. Existuje ale veľa investorov, ktorí vlastnia oba typy. Niekedy k tomu majú finančné, inokedy emocionálne dôvody. Tu je päť stratégií, ktoré vám pomôžu vybrať si medzi oboma.

1. Používajte pasívne fondy pre efektívne trhy a aktívne fondy pre ostatné trhy
Zástancovia indexových fondov tvrdia, že aktívni investori nemôžu v dlhšom období prekonať návratnosť trhu. Iní sa ale domnievajú, že schopní správcovia aktív dokážu pokoriť trh, ktorý nefunguje úplne efektívne. V minulých 15 rokoch si podľa analýzy spoločnosti Robert W. Baird & Co. viedli aktívni investori najlepšie v oblastiach, ako sú zahraničné akcie či akcie malých amerických spoločností. Trhy sa však môžu vyvíjať. Kedysi bývali menej efektívne akciové trhy rozvíjajúcich sa ekonomík, či dokonca špekulatívne dlhopisy v USA. Teraz ale efektivita na týchto trhoch vzrástla, globálne trhy sú vzájomne prepojené a investori sa viac orientujú aj na segmenty, ktoré predtým stáli mimo ich hlavný záujem.

2. Nezavrhujte možnosť, že môžete zarobiť viac, než ponúka celý trh
Dopomôcť k tomu môže mix indexových a aktívnych fondov. Finančný poradca Sunit Bhalla napríklad odporúča kombináciu fondu Vanguard Total Stock Market Index, ktorý má široký záber, s úzko špecializovaným aktívnym fondom od Longleaf Partners. Bhalla ale dodáva, že je veľmi starostlivý pri výbere aktívnych fondov. V prvom rade musí mať rozumné poplatky a stratégiu zameranú na hodnotu. Musia byť tiež schopné držať väčšiu zásobu hotovosti v prípade, keď nie sú k dispozícii vhodné hodnotové investície.

3. Použite aktívne spravovaný fond k zníženiu volatility vášho portfólia
Ak vás veľké posuny na trhu znervózňujú, možno k ich obmedzeniu použiť aktívne fondy. To síce zmenší zisky počas rally, ale aj straty počas korekcií. Pre takúto stratégiu môžu byť vhodné napríklad fondy First Eagle US Value a Weitz Partners Value. Kevin McDevit zo spoločnosti Morningstar o nich hovorí, že "sledujú valuáciu akcií z absolútneho pohľadu namiesto toho, aby len porovnávali, čo je lacnejšie". Keď potom fondy nemôžu nájsť investície za atraktívne ceny, nechávajú rásť hotovosť.

4. Použite mix aktívnych a pasívnych fondov ako reakciu na meniace sa prostredie
Michael Ricca z Morgan Stanley Wealth Management napríklad tvrdí, že indexové fondy si viedli lepšie počas široko rozšírenej rally v roku 2009. Potom už ale mohlo byť výhodnejšie prejsť na aktívne fondy, ktoré hľadali podhodnotené akcie a sektory.

5. Použite mix aktívnych a pasívnych fondov k zníženiu celkových nákladov
Väčšina aktívnych fondov požaduje ročne 1 %, alebo ešte oveľa viac. Indexové fondy sa naopak uspokoja aj s 0,05 % poplatkom. Michael Iachini z Charles Schwab Investment Advisory potom investorov nabáda k tomu, aby poplatkom venovali pozornosť najmä v prípade fondov, ktoré sa zameriavajú na akcie menších spoločností na americkom trhu a na akcie mimo americký trh. Niektoré z nich totiž požadujú viac ako 1,5 %, čo už môže výrazne zvýšiť celkové náklady vášho investičného portfólia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy