V Rakúsku zrejme zvýšia prostriedky vo fonde pre pomoc bankám

Finančný rámec pre pomoc bankám, ktorý v Rakúsku schválil parlament v roku 2008, by sa mal zvýšiť. Opatrenie je nevyhnutné, aby sa dala zlikvidovať korutánska banka Hypo Alpe Adria. Agentúre APA to potvrdilo ministerstvo financií na jej dopyt.
V októbri 2008, v čase silného nástupu bankovej a finančnej krízy po krachu americkej veľkobanky Lehman Brothers, schválil rakúsky parlament 15 miliárd eur na návratnú pomoc domácim úverovým ústavom. Štát sa stal aj ručiteľom bánk za ich záväzky v sume 75 miliárd eur. Súčasne sa vtedy zvýšilo poistenie vkladov obyvateľov v ústavoch z 20.000 na 100.000 eur.
Zo sumy zostalo vo fonde na konci minulého roka posledných 600 miliónov eur. Poslanec Zelených, rozpočtový expert Bruno Rossmann odhaduje, že stabilizácia bánk doteraz stála daňových poplatníkov asi 6,2 miliardy eur. Do sumy zarátal aj nezaplatené úroky 1,1 miliardy eur zo štátnej pomoci. Ministerstvo financií v štvrťročnej správe pre parlament uviedlo stratu 4,9 miliardy eur.
Z úverového rámca postupne čerpali prostriedky Hypo Alpe Adria, Erste Bank, Raiffeisen International (RBI), ako aj Volksbank AG (ÖVAG) a BAWAG PSK. Hypo a ÖVAG doteraz vôbec neplatili úroky, s ktorými sa kalkulovalo. Medzičasom do posledných dvoch ústavov vstúpil štát.
Výpomoc od štátu v celom rozsahu splatila len Erste Bank.
Prostriedky v štátnom fonde by sa mali zvýšiť, aby sa dala zlikvidovať korutánska banka Hypo Alpe Adria.

Súvisiace články

Aktuálne správy