Nová talianska vláda pripravuje daňové reformy

Noví talianski politickí lídri dúfajú, že sa im na vládnych výdavkoch podarí usporiť niekoľko miliárd eur ročne.

Talianska vláda bude financovať kľúčové zníženie daní z pracovných príjmov prostredníctvom výdavkových škrtov. Vyhlásil to nový minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Nová vláda premiéra Mattea Renziho si za jednu z priorít stanovila zníženie rozdielu medzi sumou, ktorú zamestnávateľ zaplatí na nákladoch za zamestnanca a sumou, ktorú zamestnanec skutočne dostane.

 

Noví talianski politickí lídri dúfajú, že sa im na vládnych výdavkoch podarí usporiť niekoľko miliárd eur ročne. "Povedal by som, že čiastka päť miliárd eur ročne nie je nerozumný údaj,“ povedal Padoan. Taliansko zatiaľ nebolo schopné významnejšie dostať pod kontrolu verejné výdavky a problémy verejných financií Taliansko riešilo pomocou zvyšovania daní. Podľa Padoana sa krajina zaviazala, že rozpočtový deficit udrží pod cieľovou úrovňou troch percent hrubého domáceho produktu, ktorú stanovila EÚ.

Taliansko, Chorvátsko a Slovinsko označila Európska komisia za ekonomiky s najväčšími makroekonomickými nerovnováhami v rámci 17 členských krajín Európskej únie, v prípade ktorých robila hĺbkové analýzy. Komisia uviedla, že Taliansko musí riešiť problém veľmi vysokej úrovne štátneho dlhu a slabej konkurencieschopnosti ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy