Pod nárast deficitu štátneho rozpočtu SR sa podpísali vyššie výdavky

Štátny rozpočet SR dosiahol ku koncu februára 2014 deficit 877 miliónov eur. Medziročne bol jeho schodok vyšší viac ako o pätinu (22,9 %).

Štátny rozpočet SR dosiahol ku koncu februára 2014 deficit 877 miliónov eur. Medziročne bol jeho schodok vyšší viac ako o pätinu (22,9 %). Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR. A práve vyššie výdavky sa podľa analytikov podpísali pod nárast deficitu.
Príjmy štátu ku koncu februára tohto roka boli medziročne vyššie o 10,7 %, keď dosiahli 1,682 miliardy eur. Oproti rovnakému obdobiu vlani však vzrástli aj štátne výdavky, a to o 14,6 %, keď predstavovali 2,559 miliardy eur. "Rástli najmä bežné výdavky, v rámci ktorých došlo hlavne k rastu výdavkov na nákup tovarov a služieb, ale tiež aj mzdových výdavkov a odvedeného poistného," konštatoval analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

Štátu sa však ku koncu februára tohto roka zvýšili aj výdavky na obsluhu dlhu. Tie medziročne vzrástli o 180,9 milióna eur, pričom išlo o splátky úrokov zo štátnych dlhopisov vydaných v minulých rokoch. "Najvýraznejšou položkou, ktorá sa podpísala pod medziročný nárast deficitu, je práve obsluha štátneho dlhu. Tá ku koncu februára dosiahla vyše 35 % svojho rozpočtovaného plnenia a oproti rovnakému obdobiu minulého roka stála štátny rozpočet o vyše 240 miliónov eur viac," tvrdí analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (Iness) Ján Dinga. Podľa jeho slov nebezpečne stúpajúci dlh slovenských verejných financií je čoraz nákladnejšou položkou pre daňových poplatníkov, a to aj napriek politike udržiavania nízkych úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Tá pritom podľa Dingu týmto krokom náklady na obsluhu verejných dlhov krajín eurozóny umelo znižuje.

Analytici však ako pozitívnu správu vnímajú lepší výber daní. Zlepšil sa výber dane z pridanej hodnoty (DPH), dane z príjmov fyzických osôb a stúpol aj výnos u spotrebných daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy