Trosky z Wall Street: Nech ma zrazí auto, len nech si už oddýchnem!

, CNN Foto:SITA

Pracovať na legendárnej newyorskej Wall Street na pozícii analytika alebo obchodníka je snom mnohých mladých ambicióznych ľudí, ktorí sa pohybujú vo svete financií. A nie je sa čomu čudovať, mesačný plat sto tisíc dolárov hneď tak niekde nezoženiete. Ako ale upozorňuje Kevin Roose, autor knihy Young Money, ani na Wall Street nie je všetko zlato, čo sa blyští.

"Ľudia si prácu na burze často predstavujú tak, ako ju vidia na filmovom plátne. Myslia si, že analytici a profesionálni obchodníci prežívajú jednu obrovskú party, jazdia v luxusných autách, tešia sa priazni krásnych žien, v kasínach utrácajú desaťtisíce dolárov a vo voľných chvíľach sa bavia neriadeným experimentovaním s drogami," povedal Roose pri príležitosti vydania svojej novej knihy v rozhovore pre web CNNMoney. "V skutočnosti je ale ich zamestnanie neskutočná drina plná odriekania a stresu."

Wall Street vždy bola, je a bude "iba" prestupnou stanicou na ceste do úspešných private equity firiem a veľkých hedžových fondov. Ako ale Roose upozorňuje, nič nie je zadarmo. Rozprávkový plat a referencie na nezaplatenie sú na najslávnejšej newyorskej ulici vykúpené hoci aj 14 hodinovými zmenami, neľútostnou " šikanou " zo strany nadriadených a nerealistickými požiadavkami na bezchybný výkon každého jednotlivca i chod celého systému.

Kniha Young Money: Inside the Hidden World of Wall Street 's Post – Crash Recruits čitateľom sprostredkúva každodennú rutinu a pocity ôsmich začínajúcich analytikov, ktorí majú k spokojnosti ďaleko. Jeden z nich napríklad podľa Rooseho vyhlásil, že keby vedel, že ho každodenného stresu a extrémneho vyčerpania zbaví niekoľko vážnych zlomenín, nechal by sa bez rozmýšľania na ulici zraziť autom.

Iný analytik v knihe zase spomína, že keď mu lekári diagnostikovali autoimunitné ochorenie a odporučili mu, aby si vzal v práci na nejaký čas voľno, najviac zo všetkého sa obával, aby mu jeho priamy nadriadený za neprítomnosť v kancelárii neudelil tučnú pokutu. Podľa Rooseho sú navyše tieto dva príklady iba kvapkou v mori, pretože podobnými príbehy je Wall Street doslova posiata.

"Absolventi prestížnych ekonomických škôl považujú zo začiatku možnosť pracovať v niektorom zo svetových finančných ústavov za skvelú príležitosť, ako rozbehnúť kariéru uznávaného obchodníka," píše Roose v knihe. "V okamihu, keď vkročia na Wall Street, ich nadšenie vo väčšine prípadov rýchlo vyprchá. Naopak sa u nich dostaví nepredstaviteľné fyzické i psychické vyčerpanie, ktoré nezriedka vyústi dokonca do stavov úzkosti a nebezpečnej depresie."

Roose ďalej v rozhovore pre CNNMoney spomína, ako sa počas práce na knihe stretol s protestným hnutím Occupy Wall Street, ktoré sa snažilo upozorniť na neustále sa roztvárajúci nožnice medzi najbohatšou vrstvou Američanov a zvyškom populácie. "Bolo zaujímavé sledovať, ako sa na oboch stranách pomyselnej barikády pohybujú mladí ľudia prakticky rovnakého veku a mnohokrát aj rovnakého názoru," hovorí. "Pamätám si, že som sa niekoľkokrát stretol s mladými analytikmi, ktorí pri pohľade z okien svojich kancelárií na Wall Street vyhlásili, že by sa k protestujúcim najradšej pridali."

Súvisiace články

Aktuálne správy