Stavebné sporiteľne poskytovali v januári úvery za priemerný úrok 4,38%

Stavebné sporiteľne na Slovensku v januári tohto roka poskytovali úvery za priemerný úrok vo výške 4,38 %. Úročenie stavebných úverov tak bolo v prvom mesiaci 2014 oproti najnižšej hodnote z júla minulého roka nižšie približne o dve desatiny. Vlani v júli poskytovali stavebné sporiteľne úvery za priemerný úrok 4,61 %. Vo svojej najnovšej analýze to na základe údajov Národnej banky Slovenska (NBS) uvádza spoločnosť Fincentrum.
Stavebné sporiteľne v januári tohto roka poskytli klientom úvery zo stavebného sporenia v celkovej sume 1,4 milióna eur. Záujem o úvery rástol aj vďaka nízkym úrokovým sadzbám. „Za poklesom úroku pri stavebných úveroch je zníženie sadzby úverov najväčšieho poskytovateľa na trhu, ktorý uvádza, že v januári narástol počet schválených úverov medziročne o 7 %. S najväčšou pravdepodobnosťou v segmente stavebných úverov ide aj o reakciu na vývoj sadzieb pri hypotekárnych úveroch. V snahe zachovať si stále svoju atraktivitu sú aj stavebné sporiteľne nútené korigovať sadzby pri stavebných úveroch,“ konštatoval analytik spoločnosti Fincentrum Ján Porázik.
Oproti decembru 2013 zaznamenali medziúvery zo stavebného sporenia pokles na 22,9 milióna eur. Medziročne však stavebné medziúvery zaznamenali rast približne o 4 milióny eur a mierny pokles úrokovej sadzby o 0,16 % na aktuálny priemerný úrok 5,91 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy