Rodina je základ štátu, prečo na ňu zabúdame pri naštartovaní ekonomiky?

, The Atlantic Foto:photl

Ak by bolo viac pracovných miest a viac vzdelaných mladých ľudí, bolo by aj menej rozvodov. A ak by bolo menej rozvodov, posilnilo by to ekonomiku.

Sen každého politika – ekonóma je dostať hospodárstvo na dráhu rýchlejšieho rastu. Väčšina z nich v tejto súvislosti rozmýšľa o investíciách, úrokových sadzbách a rozvoji infraštruktúry. Je však možné, že práve jeden z najzrejmejších faktorov rastu doslova prehliadajú.

V Spojených štátoch vyrastá každé tretie dieťa bez svojho biologického otca, čo má podľa výskumu, vážne dôsledky ako sociologické, tak aj ekonomické. Tieto deti majú oveľa väčšiu šancu stať sa v dospelosti chudobnými, nevzdelanými, nezamestnanými a musia sa tiež vysporiadať s celým radom sociologických problémov, ktoré mladí ľudia zo zdravých rodín nepoznajú. Hlavným problémom je, že štáty USA v posledných desaťročiach vynaložili všetko úsilie, aby dokázali matky integrovať na trh práce. No nepodarilo sa im integrovať otcov do rodín.

Vedci tvrdia, že v prípade, že by poklesol počet rozvodov a viac detí by vyrastalo v zdravých ucelených rodinách, bola by aj ekonomika silnejšia. Logicky z toho vyplýva, že štát by mal urobiť všetko pre to, aby zabezpečil, aby čím viac detí vyrastalo v úplnej rodine. Náročná úloha, o tom niet pochýb, ako ju vôbec splniť? Núka sa triviálne riešenie, ktoré sa na prvý pohľad môže zdať ako vtip.

Americkí a švédski vedci dokázali, že otcovia, ktorí idú na materskú (rodičovskú) dovolenku, žijú dlhšie. Tak potom prečo to nerobia vo väčšine krajín? Žiadne prekvapenie, kvôli peniazom. Z výskumnej práce sa dá dopracovať k záverom, že:

– tí otcovia, ktorí idú na rodičovskú dovolenku, žijú preukázateľne dlhšie než tí, čo si túto možnosť nechajú ujsť

– počas rodičovskej dovolenky sa otec dostáva oveľa bližšie k svojmu dieťaťu, je tu väčšia  pravdepodobnosť, že rodina zostane po kope, duchovný vývoj dieťaťa je zdravší, matka je vyrovnanejšia, neskôr sa dokáže vrátiť bez väčších problémov na trh práce a tieto pozitívne aspekty sa potom premietajú na celý život dieťaťa aj celej rodiny

– mužom, ktorí idú na rodičovskú dovolenku, sa preukázateľne zhoršia príjmové vyhliadky, plat aj kariérne príležitosti sa výrazne znižujú

– po narodení dieťaťa matky pracujú menej a zarábajú menej, otcovia naopak pracujú aj zarábajú viac než pred narodením dieťaťa.

Nič nové, ale celý príbeh je veľmi poučný. Po pôrode matka pracuje menej a zarába menej. Náklady navyše tak znáša otec, ktorý pracuje a zarába viac. Otec tak nemá takmer žiadnu šancu ísť na rodičovskú dovolenku, a urobí lepšie ak o tom ani nebude rozmýšľať, ak nechce skončiť so svojou kariérou. Viac práce dostáva otca mimo rodinný život a to už negatívne ovplyvňuje sociologický vývoj dieťaťa aj celej rodiny.

Otcom tak zostáva len dúfať, že sa im podarí uhádnuť čísla v lotérii. Alebo, že štát bude podporovať, alebo dokonca prinúti otcov ísť na takúto „dovolenku“, tak ako je to napríklad v severských krajinách. Scott Coltrane, profesor z University of Oregon vypočítal, že by to nakoniec bolo v prospech všetkých, výhody takejto rodičovskej dovolenky by presiahli jej náklady. Profitovali by otcovia, matky, deti, štát, a nakoniec aj firmy. Na Slovensku evidovala v roku 2010 Sociálna poisťovňa 109 mužov, ktorí poberali materskú dávku, o rok neskôr to bol už 145, trend mužov na rodičovskej dovolenke má teda aj u nás stúpajúcu tendenciu.

Druhou možnosťou ako utužiť rodinu je rozvíjať základné vzdelanie, stimulovať trh práce najmä pre uchytenie sa absolventov a jednotlivcov s nízkou kvalifikáciou. A čo najviac prispôsobiť daňový systém, aby bol „priateľskejší“ k rodinám. Výskumy dokazujú, že vzdelaní a pracujúci rodičia sú oveľa menej náchylní k rozvodom ako nezamestnaní a nekvalifikovaní. Rovnako aj rodinne zameraný daňový systém skutočne znižuje pravdepodobnosť rozvodu. Ak teda máte peniaze a prácu, je viac pravdepodobné, že rodina zostane spolu a to je priama cesta k zdravšej spoločnosti a silnejšej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy