Rozhodcovské súdy by už nemali zriaďovať obchodné spoločnosti

Zriaďovateľmi rozhodcovských súdov by už nemali byť obchodné spoločnosti, keďže pri ich rozhodovaní neraz dochádzalo ku konfliktu záujmov. Návrh novely zákona o rozhodcovskom konaní, ktorý prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním predpokladá, že zriaďovať ich budú už len obchodné alebo profesijné komory alebo záujmové združenie právnických osôb, či občianske združenie. Súčasná právna úprava rozhodcovského konania nebola pozitívne hodnotená a podľa odborníkov bolo potrebné pristúpiť k jej novelizácii.
„Flexibilné pravidlá pre riešenie čisto obchodných sporov sa zachovajú aj naďalej, prísna regulácia by nebola namieste,“ konštatovala pre TASR hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Alexandra Donevová. Ubezpečila, že podnikatelia budú mať aj naďalej rýchly a efektívny nástroj riešenia sporov. „Nemusia sa obracať na preťažené štátne súdy. Zabezpečiť sa má požiadavka na nestranné, spravodlivé a rýchle riešenie ich sporov,“ doplnila.
Rozhodovanie sporov prostredníctvom rozhodcovského konania podľa generálnej tajomníčky Rozhodcovského súdu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Eleny Mihokovej šetrí firmám nielen čas, ale aj meno. „Predmetom ich sporov je vo väčšine prípadov neuhradenie kúpnej ceny, či už celej alebo čiastočne, mnohokrát úrok z omeškania, zmluvný úrok, ale aj neuhradenie ceny za predmet leasingu,“ priblížila pre TASR.
Pripomína, že použitie rozhodcovského konania pri rozhodovaní sporov je v súčasnosti podmienené uzavretím rozhodcovskej doložky v zmluvnom dokumente alebo rozhodcovskej zmluvy. „Rozhodcovské doložky uzatvárané zmluvnými stranami v predmetných zmluvách sú v praxi prospešné, znamená to rýchlejšie sa domôcť vyriešenia predmetného sporu a zároveň je to i odbremenením všeobecných súdov v ich rozhodovacom procese,“ vysvetlila.
Rozhodcovské konanie je podľa Mihokovej kratšie ako konanie pred všeobecným súdom, s výnimkou zložitých káuz, pri ktorých je potrebné vyhotovenie znaleckého posudku. „S takouto situáciou sú však účastníci konania v predmetnom spore oboznámení,“ zdôraznila. Mihoková upozorňuje na možnosť riešiť spor pred Rozhodcovským súdom SOPK v zrýchlenom konaní. Na základe dohody zmluvných strán môže toto konanie trvať aj do jedného mesiaca, prípadne do štyroch mesiacov, ak je na základe žiadosti jednej zo strán.
Rozhodcovské súdy sú nápomocné aj pri riešení cezhraničných sporov. „Rozhodcovské rozsudky vydané na Slovensku voči firme zahraničnej a v zahraničí voči slovenskej firme, sú vzájomne vykonateľné. Vyplýva to z Newyorského dohovoru o výkone cudzích rozhodcovských rozsudkov, ktorým je viazaná SR, ako i väčšina krajín vo svete,“ dodala Mihoková.

Súvisiace články

Aktuálne správy