V januári mierne vzrástli vklady podnikov v bankách

Záujem podnikov ukladať si peniaze do bánk koncom januára mierne vzrástol. Ukázali to štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých vklady nefinančných spoločností medzimesačne vzrástli o 0,8 %. „Pokračoval tak pozitívny vývoj v tomto sektore, čo naznačuje pokračovanie rastu tržieb v prvom kvartáli tohto roka,“ konštatujú analytici NBS.
Priaznivý vývoj v sektore nefinančných spoločností bol však v kontraste s poklesom vkladov ostatných finančných sprostredkovateľov. „Čiastočne to súvisí s rastom úverov tomuto sektoru koncom roka 2013 a následné finančné sprostredkovanie, či už vo forme lízingu alebo úverov,“ uviedli analytici národnej banky.
Vklady domácností však v januári pokračovali v stagnácii. Podľa odborníkov slovenskej centrálnej banky to pravdepodobne odzrkadľuje pomalý rast nominálnych miezd.
Bankám sa však darilo poskytovať v januári úvery. Rast úverov súkromnému sektoru dosiahol medzimesačne 0,8 %, medziročne objem poskytnutých úverov vzrástol o 6,8 %. „Tento vývoj bol podporený okrem tradičného záujmu domácností o úvery na nehnuteľnosti aj úvermi nefinančným spoločnostiam,“ zhodnotili analytici NBS. Rast úverov podnikom bol v januári tohto roka mierne nižší ako v decembri minulého roka. „Zvýšil sa však záujem firiem o dlhodobé úvery. Pravdepodobne sa tak potvrdil predpoklad o obnovení investičnej aktivity firiem,“ doplnili.

Súvisiace články

Aktuálne správy