Banková únia vyjde slovenské dcéry bánk pridraho

, E15 Foto: SITA

Prísnejúca európska banková regulácia siahne finančným ústavom hlboko do vreciek. Nielenže bankára zaviaže k väčšej poslušnosti, ale vynúti si navyše obrovské investície. Svoj diel z tučného účtu zaplatia i slovenské dcéry zahraničných peňažných ústavov, budú totiž musieť zjednotiť fungovanie so svojimi zahraničnými matkami.

Rastúce regulačné požiadavky vyplývajú z postupného spúšťania európskej bankovej únie, ktorej súčasťou je prechod na jednotné pravidlá dohľadu Európskej centrálnej banky nad veľkými peňažnými ústavmi v eurozóne. Nová regulačné opatrenia zvyšujú požiadavky na kapitál bánk. Zároveň ale znamenajú aj zvýšené náklady na úpravu informačných systémov, čo bude jednoznačne najdrahšia položka. Vplyvom dodatočných regulačných požiadaviek musí banka v priebehu dvoch až troch rokov investovať milióny eur. Nové reporty na pokrytie regulačných požiadaviek si budú vyžadovať zostavenie nových aplikácií a úpravu dátových skladov potrebných pre komunikáciu s regulátormi. To bude finančne náročné, rádovo by to mohlo podľa výpočtov portálu E15 byť v najbližšom období v desiatkach percent.

Centrála ECB vo Frankfurte nad Mohanom

Materské banky domácich peňažných ústavov čaká tento rok najkomplexnejší záťažový test v dejinách eurozóny. Po skončení testu prejdú banky v závere roka pod jednotný dohľad ECB. Investície veľkých európskych bankových skupín sa v súvislosti s pripravovanými regulačnými požiadavkami môžu pohybovať rádovo v desiatkach miliónov eur.

Celkom 128 najväčších ústavov eurozóny sa tento rok podrobí ročnému testu kvality aktív a kapitálovej primeranosti. Hodnotenie má vychádzať z noriem Európskeho bankového úradu, ktoré sú prísnejšie ako globálne regulačné pravidlá Basel III.

Súvisiace články

Aktuálne správy