Kurz eura pokračuje v poklese a pohybuje sa pod úrovňou 1,37 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes pokračoval v poklese pod úroveň 1,37 USD/EUR. Dôvodom sú geopolitické riziká a neistota týkajúca sa ďalšieho smerovania menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). Informovala o tom agentúra DPA.
Popoludní sa euro predávalo po 1,3680 USD. Predpoludním jeho kurz padol až na 1,3643 USD/EUR. ECB okolo poludnia stanovila referenčný kurz na 1,3656 (v stredu: 1,3726) USD/EUR.
Nervozita na finančných trhoch zostáva vysoká. Dôvodom sú obavy z vývoja na Ukrajine potom, čo sa objavili správy o pohybe ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach. Pod tlak sa dostali meny mnohých východoeurópskych krajín. Investori hľadali bezpečný prístav pre svoje prostriedky. „Profitovali z toho dolár a jen,“ uviedol nemenovaný stratég investičnej banky Nomura.
Ďalším negatívnym faktorom, ktorý mal vplyv na vývoj kurzu spoločnej meny, boli vyhliadky ďalšieho smerovania menovej politiky v eurozóne. Nečakané spomalenie inflácie v Nemecku totiž podporilo špekulácie, že ECB môže na svojom budúcotýždňovom zasadnutí znížiť svoj kľúčový úrok, aby podporila hospodárstvo menovej únie a zažehnala nebezpečenstvo deflácie.
Zvýšenie deflačných rizík ukázala aj správa ECB o vývoji úverovania v eurozóne. Objem úverov, ktoré banky v regióne poskytli v januári firmám aj domácnostiam, totiž opäť klesol.

Súvisiace články

Aktuálne správy