Nákup poistenia by mal byť jednoduchší a bezpečnejší

Sprostredkovatelia by napríklad v prípade vracania poistného mali vytvoriť garančný fond alebo mať k dispozícii peňažné prostriedky vo výške, ktorá vždy zodpovedá 4 % úhrnu získaného ročného poistného

Nákup poistenia v Európskej únii by mal byť z pohľadu zákazníkov jednoduchší a bezpečnejší. Vyplýva to z parlamentných pozmeňujúcich návrhov k revízii únijných pravidiel o predaji poistenia v EÚ, ktoré v stredu schválili poslanci. Tí pozmenili navrhované pravidlá o sprostredkovaní životného a neživotného poistenia a služieb tak, aby sa na poisťovacie spoločnosti a sprostredkovateľov poistenia vzťahovali podobné informačné povinnosti a podmienky. Informovalo o tom slovenské zastúpenie Európskeho parlamentu.

 

Pred podpisom poistnej zmluvy by klientom mali byť poskytnuté štandardizované informácie v zrozumiteľnej forme o type poistenia, záväzkoch vyplývajúcich z poistnej zmluvy, poistených a nekrytých rizikách, výške poistného a spôsoboch platby. Zákazníci by tiež mali byť informovaní o celkovej cene poistnej zmluvy, vrátane poradenstva a servisných poplatkov. Sprostredkovatelia poistenia by zároveň mali klientom podať informácie o sebe. Členské štáty by mohli od sprostredkovateľov poistenia požadovať, aby zverejňovali aj informácie o svojich odmenách, poplatkoch, províziách a nepeňažných výhodách.

Všetci sprostredkovatelia poistenia by mali byť registrovaní príslušným orgánom ich domovského členského štátu a mali by byť vyškolení. Zároveň by mali byť poistení pre prípad zodpovednosti za škodu pri vykonávaní ich činnosti a pre prípad hmotnej zodpovednosti vyplývajúcej z profesionálnej nedbanlivosti do výšky aspoň 1,25 mil. eur pre každú poistnú udalosť. Sprostredkovatelia by napríklad v prípade vracania poistného mali vytvoriť aj garančný fond alebo mať k dispozícii peňažné prostriedky vo výške, ktorá vždy zodpovedá 4 % úhrnu získaného ročného poistného, uvádza schválený text.

Parlament v stredu hlasoval o svojich pozmeňovacích návrhoch, nie však o smernici ako celku. Potvrdil tak svoj postoj k navrhovanej legislatíve, zároveň si však ponechal priestor na dosiahnutie dohody s Radou ministrov v prvom čítaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy