Menových obchodníkov čaká kvôli škandálom vyhynutie, nahradia ich počítače

, patria Foto:SITA

Obchodníci zaisťujúci transakcie na menovom trhu v posledných rokoch nemajú na ružiach ustlané. Odvetvie čelí tlaku na zníženie nákladov, nespočetnému množstvu vyšetrovaní, a hlavne trendu automatizácie, píše server patria.

Konzultantská firma Ąité Group podrobne preskúmala údaje Banky pre medzinárodné platby v Bazileji a prišla so záverom, podľa ktorého 66 % všetkých menových obchodov v minulom roku prebehlo prostredníctvom programov riadených sofistikovaným softvérom. V roku 2001 tento podiel dosahoval len 20 %. Analytici Ąité odhadujú, že nastúpená tendencia bude zosilňovať, pričom do roku 2018 by malo 81 % všetkého spotového obchodovania (s okamžitým vysporiadaním) s menami prebiehať elektronicky.

"Menový traderi sa veľa podobajú traderom na parkete akciových búrz, ide o rýchlo vymierajúci druh," tvrdí Charles Geisst, profesor financií na newyorskej Manhattan College. Dodáva, že v momente ako si banky uvedomia, koľko ich tieto pozície stoja, rýchlo ich budú rušiť.

Príležitosť k osekávaniu personálu by najmä bankám mohli dať obvinenia z manipulácie s menovým trhom, ktoré sa proti traderom začali rojiť vlani v lete na základe upozornenia agentúry Bloomberg a ktoré teraz vyšetruje viac ako desať regulačných úradov. Ak by sa im nekalé praktiky podarilo preukázať, malo by to na trh, na ktorom sa denne otočí 5,3 bilióna USD, výrazný vplyv. Vlnu prepúšťania zažili už aj iné segmenty finančných trhov.

Jednoduchosť presunu na elektronickú platformu, na ktorý z dôvodu väčšej transparentnosti tlačia mnohí klienti, medzitým stláča marže traderov aj bánk.

Menoví traderi z mäsa a kostí si na rozdiel od kolegov od akcií či dlhopisov udržali pozície vďaka tomu, že väčšina obchodov sa odohráva mimo burzy. To znamená, že klienti nemajú k dispozícii centrálne databázy so záznamom realizovaných transakcií, čo ich núti, aby si obrázok o situácii na trhu a smerovanie kurzov poskladali z informácií od traderov, ktorí majú prehľad o ďalších príkazoch. Navyše prvé elektronické obchodné platformy neboli spoľahlivé a nezvládali spracovávať väčšie transakcie. "Rad algoritmov v predchádzajúcich verziách menových obchodných platforiem boli veľmi, veľmi primitívne, niečo na spôsob budíkov na varenie vajec," vyhlasuje Chris Purves z divízie elektronického obchodovania švajčiarskej banky UBS. Vo svete akcií išiel vývoj dopredu ďaleko rýchlejšie, čo teraz menové trhy doháňa.

New York Stock Exchange
Práve UBS podľa prieskumu časopisu Euromoney patrí spolu s Deutsche Bank, Citigroup a Barclays medzi najväčších hráčov v odbore. Vyšetrovania údajnej manipulácie s trhom v týchto bankách stálo miesto mnohých traderov, ich pozície potom zostali neobsadené. Priamo v súvislosti s vyšetrovaním bolo prepustených alebo dočasne vyradených z práce 21 obchodníkov. Banky aj svojim obchodníkom zakázali účasť v chatovacích miestnostiach, kde sa dali vymieňať cenné informácie.

"Hŕstka traderov v niekoľkých bankách má obrovskú informačnú prevahu, ktorá sa dá pretaviť do zisku. Oni majú prehľad o prúde objednávok a výskum ukazuje, že ide o jednu z mála slušných indícií cenového vývoja na trhu. Pokračujúce vyšetrovanie a následná reštrukturalizácia trhu by túto informačnú výhodu mohli zlikvidovať. To odstráni príležitosti na dosahovanie relatívne ľahkého zisku," hovorí Andre Spicer, ktorý prednáša na Cass Business School v Londýne.

Príjem bánk z obchodovania s menami už tak v posledných rokoch klesá, hlavne kvôli nižšej volatilite, ktorá je kľúčovým ťahúňom profitability operácií. Súvisí to s poklesom obáv o rozpad eurozóny a finančnými injekciami centrálnych bánk na stabilizáciu finančného systému.

Prechod na elektronické platformy pod dohľadom búrz pretláčajú aj regulátori. Banka pre medzinárodné platby nedávno zaviedla poplatky za menové deriváty, u ktorých vysporiadanie neprebieha cez burzu. Podobná požiadavka na väčšiu transparentnosť zaznel aj od nemeckého finančného regulátora.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy